Ország-világ

2021.03.04. 18:02

Az asztma nem növeli a súlyos lefolyású Covid-19 kockázatát

Az asztma önmagában nem növeli a kórházi kezelés szükségének vagy a súlyosabb tünetek jelentkezésének kockázatát a Covid-19-ben szenvedő pácienseknél – ismertették legfrissebb eredményeiket a kutatók az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia online megrendezett éves konferenciáján.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Stanford Egyetem kutatóinak tanulmánya 5596 olyan ember bevonásával készült, akiknek pozitív volt a koronavírustesztje 2020 márciusa és szeptembere között. A fertőzöttek 11 százaléka, köztük 100 asztmás páciens szorult kórházi kezelésre.

A tanulmány egyik készítője, Lauren Eggert szerint

miután számításba vették a páciensek olyan egyéb, a súlyosabb lefolyású Covid-19-cel összefüggő egészségi tényezőit, mint a magas vérnyomás, a szívbetegség, a diabétesz és az elhízás, „az asztma kikerült a kórházi kezelés szükségét növelő kockázati tényezők közül”.

A szakember szerint a kórházba került páciensek esetében az asztma nem volt jelentős összefüggésben a betegség súlyosságával.

A kutatók azt is megállapították, hogy az allergiás asztmával küzdő páciensek csaknem feleakkora valószínűséggel szorultak kórházi kezelésre, mint az egyéb típusú asztmával küzdők.

Eggert szerint ennek az az egyik lehetséges magyarázata, hogy az allergiás asztma esetében az immunrendszer csökkenti a termelését a sejtek felszínén kifejeződő angiotenzin-konvertáló enzim 2-nek (ACE2), amely kulcsszerepet játszik a SARS-CoV-2 sejtekbe jutásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!