időskor

2019.06.03. 16:26

Az antidepresszánsok megduplázzák a csípőtörés kockázatát

A kutatók szerint ha tehetjük, a sok gyógyszert célszerű kiváltani testmozgással és különféle terápiákkal.

Forrás: Shutterstock

Az antidepresszánsokat vagy opioidtartalmú gyógyszereket szedő idősebb emberek esetében több mint kétszeres a kockázata annak, hogy egy esés következtében csípőtörést szenvednek – állapította meg egy hétfőn publikált ausztrál tanulmány.

A Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) által kiadott tanulmány szerint 2018-ban több mint 28 ezer, 50 év fölötti ausztrál került kórházba csípőtöréssel. A kutatók megállapították, hogy az elesés, így a csípőtörés kockázata jelentősen nagyobb volt azoknak a körében, akik többféle pszichotróp gyógyszert – kedélyjavítót és szorongásoldót – szedtek, amiket a depressziótól a demenciáig különböző zavarok miatt írtak fel számukra.

„Az antidepresszánsok, opioidok, epilepszia elleni gyógyszerek, szorongásoldók, valamint a skizofrénia és bipoláris rendellenesség kezelésére használt szerek mind emelik a csípőtörés kockázatát” – hangsúlyozta Libby Roughead, a tanulmány vezető szerzője.

Ezeknek a gyógyszereknek a kombinációja tovább emeli a kockázatot: az antidepresszásnsok és szorongásoldók együttes szedése akár ötszörösére növeli a csípőtörés esélyét – fűzte hozzá az egyetem tudósa.

Az elesés kockázatát a kevesebb gyógyszerezés, a testedzés és a gyógyszereket kiváltó más kezelések, például a foglalkozásterápia is csökkentheti a kutatók szerint.

Az ausztrálok a világ élvonalában járnak az antidepresszánsok használata terén: a felnőtt lakosság tíz százaléka szed naponta antidepresszáns gyógyszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!