Cselekvő szeretet

2019.02.11. 18:02

Átadták a Jószolgálat-díjakat

Harmadik éve jutalmazzák a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által létrehozott szakmai díjjal a szociális munkások, szervezetek, valamint önkéntes segítők és civil közösségek kiemelkedő munkáját.

A díjakat vasárnap a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át ünnepélyes gálaest keretében.

Báró Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke édesanyja szellemi öröksége előtt tisztelegve hozta létre az elismerést.

„Máig útmutató és példaértékű számomra az a szeretet és alázat, ahogyan édesanyám minden támogatásra, segítségre szoruló embertársa felé odafordult, ezért is fontos számomra, hogy éppen a születésnapján adhatjuk át ezt a rangos elismerést, láthatóvá téve mindazt a jót, amit ember az emberért nap mint nap megtehet” – emelte ki az elnök az est megnyitóján.

A Jószolgálat-díj az élet számos területéről láthatóvá teszi az ország cselekvő segítőit, akik a fogyatékkal élőkért, szenvedélybetegekért vagy abban érintettekért, nevelőszülői családokért, kisebbségekért, idősekért, állami gondozott fiatalokért, gyermekvédelemre vagy épp hajléktalan ellátásra szoruló embertársainkért hivatásszerűen vagy önkéntesen példamutató módon segítenek.

Az eseményen elhangzott: idén a 7 nagy magyar segélyszervezeti partnerből álló szakmai zsűri

közel 800 jelölésből választhatta ki az életműdíjast, a 3 hivatásszerűen végzett szociális munkást és a 3 hivatásos szervezeti díjazottat, akik átvehették a Jószolgálat-díjakat.

Ahogy az elmúlt években, az önkéntes kategóriákról idén januárban is a közvélemény dönthetett, a felterjesztett jelöltek közül került kiválasztásra az év önkéntes segítője és civil közössége 3147 szavazat alapján.

A Báró Twickel György és a szakmai segélyszervezetek képviselői adták át. A díjazottak az egyedi díjtárgy és oklevél mellett pénzjutalomban is részesültek az Alapítvány felajánlásából. Az életműdíjjal 1.000.000 forint, a szervezeti kategóriák díjaival 2.000.000 forint, míg az egyéni kategóriák díjaival fejenként 500.000 forint, az önkéntes közösségi kategóriában 1.000.000 forint anyagi elismerés továbbá a díj médiatámogató partnereinek egy egész éves média-kampány is jár.

A Jószolgálat-díj 2018/2019-es évadának díjazottjai:

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória:

Siposné Kohári Szilvia

Mezei Ádám

Tisza Levente

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória:

Fészek Gyermekvédő Egyesület

Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona

SZÉRA Szociális és Rehabilitációs Alapítvány

Életműdíj:

Tuczainé Régvári Marietta

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória:

Elekné Román Katalin

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória:

Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért

A Völgyzugolyház Alapítvány

Az átadó ünnepség önzetlen felajánlásokban bővelkedett. Az önkéntes közösségi díjazott Völgyzugolyház Alapítvány munkatársai az elismeréssel járó pénzjutalomból felajánlást tettek a másik jelölt, az UCCU Alapítvány részére munkájuk és missziójuk elismerése és megsegítése céljából.

Az esten elhangzott egy jótékonysági adománygyűjtés is, Butor Józsefné kérésének tolmácsolásában, aki egy darányi szegénysorsú család számára kért segítséget.

A Jószolgálat-díj 2018/19-es évadának nagykövetei idén Nyáry Krisztián, író, könyvkiadó, irodalomtörténész, valamint Balla Eszter színművésznő voltak. A díjátadón a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának zenekarával közös produkciójával járult hozzá a méltó ünnepléséhez.

Borítókép: Elekné Román Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!