életeket menthet

2018.08.29. 22:40

Akár évekkel előre jelezheti a szívroham kockázatát egy új eljárás

A speciális diagnosztikai módszert az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztették ki német és amerikai kollégáikkal együttműködve.

A kardiológusok az artériákat körülvevő zsírszövetekről (perikardiális zsír) készült CT-felvételeken látható gyulladásokat elemezték az úgynevezett zsírhígulási index (FAI) mérésével.

A kutatók szerint a szívroham kockázatát növelő plakkok legveszélyesebbjei olyan vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek módosítják a környező zsírszövetet.

A szívinfarktust általában a szívkoszorúérben lévő gyulladt plakkok okozzák, amelyek érelzáródást okoznak.

A zsírhígulási index (FAI) mérése lehetővé teszi a halálos kimenetelű szívroham kockázatának évekkel korábbi előrejelzését, a többi hasonló módszerhez képest sokkal nagyobb pontossággal.

A rendellenes zsírhígulási indexszel rendelkező emberek esetében akár kilencszer magasabb lehet az öt éven belül bekövetkező, halálos kimenetelű szívroham kockázata.

„Annak ismerete, hogy kinél áll fenn a szívroham fokozott kockázata, lehetővé teszi számunkra, hogy időben közbelépjünk”

- mondta Charalambos Antoniades, a The Lancet című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, aki szerint ezek a biomarkerek a következő években kulcsfontosságú elemeivé válhatnak az olyan hagyományos eljárásoknak, mint a CT angiográfia.

Borítókép: Illusztráció/Shutterstock/New Africa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!