Kockulni bolondulásig

2018.06.18. 22:10

A videojáték-függőség mentális rendellenesség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a számítógépes játékoktól való függőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék "elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben".

Headsets are worn to play the game Insurgency Sandstorm at the 24th Electronic Expo, or E3 2018, in Los Angeles, California on June 12, 2018, where hardware manufacturers, software developers and the video game industry present their new games. / AFP PHOTO / Frederic J. BROWN

A nemzetközi szervezet 11. alkalommal adta ki hétfőn a betegségek nemzetközi osztályozásának (ICD) listáját, ebben először vette fel a mentális zavarok listájára a videojáték-függőséget, mint sajátos elmeállapotot.

Néhány országban a videojáték-függőséget már korábban a jelentős közegészségügyi problémák közé sorolják. Több országban, köztük az Egyesült Királyságban is, működnek olyan magánklinikák, ahol kezelik ezt a függőséget.

A WHO utoljára 1992-ben adta ki a világszerte irányadó egészségügyi kódrendszert, az ICD-listát. A 2018-as útmutató leírja a betegségek kódjait, jeleit, szimptómáit. A dokumentumot orvosok és kutatók használják a betegségek nyomon követéséhez és diagnosztizálásához.

A dokumentum szerint a játékfüggőség egyéves időtartam alatt felismerhető, diagnosztizálható, de súlyosabb esetekben ennél hamarabb is felállítható a diagnózis. A WHO szerint a videojáték-függőség sajátos elmeállapotként való elismerése „a közegészségügyet szolgálja, általa az országok jobban felkészülhetnek a probléma azonosítására”.

Az Egészségügyi Világszervezet „tudományos bizonyítékok alapján” fogadta el javaslatot a videojáték-függőség egy új problémaként való besorolására, és azért is, mert a világ sok részén „szükség és igény van a kezelésre” – mondta hétfőn Shekhar Saxena, a WHO mentális egészségekkel foglalkozó igazgatója.

Számos ország próbál megküzdeni a problémával.

Dél-Koreában például egy új törvény megtiltja, hogy 16 éven aluliak éjfél és reggel 6 óra között online játékokat játszhassanak. Japánban a játékkal eltöltött bizonyos idő után figyelmeztetik a játékost, Kínában pedig a Tencent internetszolgáltató korlátozza a gyerekek számára a legnépszerűbb játékokkal eltölthető időt.

Sok pszichiáter eddig a videojáték-függőség diagnosztizálásához a mentális zavarokkal foglalkozó, 2013-ban kiadott kézikönyvet használta, amely az internetes játékfüggőséget a „további tanulmányozásra váró állapotként” határozza meg, tehát ezt az állapotot nem ismeri el hivatalosan betegségként.

A betegséglistát most első ízben teljesen elektronikus formában adták ki, hogy hozzáférhetőbbé tegyék az orvosok és más egészségügyi dolgozók számára. A listát használják az egészségbiztosítók is.

Az ICD-11 változásokat tartalmaz a szexuális zavarok osztályozását illetően is, például a szexuális diszfunkciót, ami a férfiak esetében többnyire a merevedési zavart jelenti, valamint a szexuális inkongruenciát („transzneműség”) többé nem a mentális, hanem a nemi élettel kapcsolatos zavarok közé sorolja.

A frissen publikált betegséglistát 2019 májusában terjesztik a WHO tagországai elé 2022 januárjában történő jóváhagyás céljából – közölte az Egészségügyi Világszervezet.

Borítókép forrása: AFP / Frederic J. Brown

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!