Férfiak, akikre a legnagyobb bajban is mindig, mindenhol számíthatunk

2019.03.12. 07:00

A tűzoltó az az ember, aki oda megy, ahonnan más menekül

Új beosztott tűzoltók kezdték meg szolgálatukat Fe­jér megye mindhárom hivatásos tűzoltó-parancsnokságán – adtuk hírül lapunkban a minap. A tizenkét újonnan felszerelt tűzoltó eredményesen teljesítette azt a szakképzést, amelynek zárásaként a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kibocsátó ünnepségén esküt tettek.

Pekarek János

A szolgálatukat újonnan megkezdett tűzoltók közül hárman a dunaújvárosi tűzoltóságnál kaptak beosztást és mentorokat, akik személyesen segítik beilleszkedésüket és további képzésüket. Kollár Máté, Fánczi Balázs és Márkovics Róbert őrmesterek már túl is vannak első kivonulásaikon. Szerencsére nagyobb katasztrófánál nem kellett beavatkozniuk, de kisebb avartüzeknél már próbára tették képességeiket.

S megállták a helyüket! – mondja egyik mentoruk, Czeh­meister Mihály főhadnagy, aki 1992 óta tűzoltó. Az itteni parancsnokságon az a szokás, hogy a rajparancsnokok az újoncok segítői. Most azonban az egyik kivonuló szer parancsnokát is bevonták a mentorálásba, mivel ő a HUNOR Nemzetközi Mentőszervezet tagjaként páratlan tapasztalatokkal rendelkezik.

Elöl: Kollár Máté, Fánczi Balázs, Márkovics Róbert, hátul Czehmeister Mihály, Szemler Zoltán Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A három új ember tehát már elfoglalta a helyét, s bizonnyal meg is találja azt tágabb értelemben véve is. A tűzoltók mindenütt igen jó közösségeket alkotnak, ráadásul egyetlenegy szempont alapján: ki mennyire veszi ki a részét a közös feladatokból, a munkából, a veszélyekből. Amik adódnak majd mindenképpen...

Ám a háromtagú erősítés emberei tisztában vannak ezzel, és rövid beszélgetésünkből is kitűnt, mennyire komolyan veszik hivatásukat.

A harminchárom éves Márkovics Róbert külön hangsúlyozza, hogy régóta fontolgatta már a döntést: tűzoltónak áll, mégpedig hivatástudatból. Sok ismerőse, barátja, sőt: felesége is támogatta ebben az elhatározásában, annak ellenére, hogy a veszélyekkel is tisztában vannak. Elvégre a tűzoltó az az ember, aki oda megy, ahonnan mindenki más menekül...

Ám Róbertet tartják annyira tehetségesnek, hogy nemcsak másokon, de magán is képes segíteni, ha úgy alakul a helyzet. Két fiatalabb, egyaránt húsz­éves társa közül Fánczi Balázs azt mondja: ő gyerekkorától tűzoltó szeretett volna lenni, mivel unokabátyja is ezt a hivatást űzi, s emiatt lassanként példaképévé, útmutatójává vált a tűzoltótörténetek révén. Kollár Máté szerényen arra hivatkozik, hogy minden kisfiú egyik első álma, hogy tűzoltó legyen, mint a gyerekversekben áll – ám ez sokkal komolyabb dolog annál, hogy megmaradjon a mondóka szintjén.

Az idézet úgy teljes, szól közbe Szemler Zoltán tűzoltó százados, megbízott parancsnok, aki ugyancsak évtizedek óta űzi ezt a hivatást több tűzoltóságon és többféle beosztásban is, hogy azon kisfiúk álma a tűzoltóság, akik férfiakká akarnak válni!

A parancsnok elégedett új beosztottaival, akiknek alaptudását természetesen ellenőrizte már. Anélkül nem is engedné kivonulni őket tűzesetekhez. Mindhárom újonc a megfelelő szinten képes az iskolaszereléseket és kötéseket végrehajtani, tisztában vannak a sugár, a létra és a mentőkötél, valamint a légzőkészülék használatával.

Szemler százados azt is megjegyzi, hogy nagyon várta már a dunaújvárosi csapat az állományfrissítést, mivel az átlag­életkor viszonylag magas a helyi tűzoltóságon, a terhelés pedig mind fizikai, mind mentális téren igen nagy.

A három fiatalember testi és szellemi állóképességében aligha fognak csalódni a bajtársak. A három hónapos alapképzésről Kollár Máté röviden csak annyit mond, hogy nem hitte volna: ilyen rövid időbe milyen sok tudást bele lehet zsúfolni... Eleve magasak a felvételi követelmények, és itt nem csak a felmérő tesztekről van szó, hiszen a fizikai szintfelmérő kétezer méteres futásból, hatvan kilogrammos fekve nyomásból, felülésekből, függeszkedésből és ingafutásból áll. Ezeket a felméréseket ráadásul minden évben teljesíteni kell, és aki nem tudja elérni a minimumot, annak három hónap múlva van lehetősége javítani – de erre ritkán, nagyon ritkán kerül sor. Ami a kiképzést illeti, mindhárom újonc tűzoltó egybehangzóan a légzőkészülék használatát emelte ki a sorból, mint igazán embert próbáló dolgot.

A dunaújvárosi tűzoltóknak meglehetősen nagy földrajzi területen kell helytállniuk, hiszen maga Dunaújváros is nagy feladatot jelent, különösen a sok, nemegyszer veszélyes ipari üzemmel. De emellett a környező falvakban, akár a Duna keleti partján fekvő településeken is be kell avatkozniuk adott esetben, s akkor még nem vettük számításba, hogy megerősítésként akár Sárbogárdon, Székesfehérváron vagy Dunaföldváron, Solton, Pakson is számíthatnak rájuk.

Nincs feltételes mód. Számítunk rájuk.

A lánglovagok szakmai képzése

A Fejér megyei tűzoltók alapkiképzése a Budához tartozó Adyligeten zajlik. A felvételi követelmények teljesítése után két hónapos, úgynevezett rendészeti modul következik, amikor a frissen jelentkező katonákat, tűzoltókat, rendőröket, büntetés-végrehajtásiakat alapvető fegyelmi, alaki, öltözködési, viselkedési, szolgálati kötelességekre képzik elméleti és gyakorlati órákon egyaránt. Ezt követi minden szolgálati ágban a három hónapos szakmai képzés, amikor teljes intenzitással, az életben előforduló helyzetekhez a lehető legjobban hasonlító körülmények között ismerkednek meg készség szintjén a szakmai fogásokkal. A tűzoltók szakmai képzése a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban zajlik.

Lelki felkészítés

Riportunkban többször is előfordul a pszichológiai, azaz lelki felkészítés fontossága. Gondoljanak bele, mit érezhet a tűzoltó, amikor mondjuk egy hatvanméteres, mindössze nyolcvan centi széles kútba kell leereszkednie egy szál kötélen, légzőkészülékben egy kútba esett emberért, akit már csak holtan tud felhozni...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában