séta

2019.04.11. 13:00

A Rudas iskola az életre tanít

Céges Trónok harca: interjú Szentes Balázzsal, avagy a Rudas iskola az életre tanít...

Plósz Gergely Bálint 11. C - Rudas szakgimnázium

– Üdvözlöm! Honnan jött az előadás neve? És milyen párhuzam fedezhető fel Westeros urai és a mai vezetők közt?

– Ez egy elképzelt világ, egy „kváziközépkor” világa, ami sokat tud mutatni arról, hogy milyenek is az emberek. És az emberi tulajdonság, akár elképzelt, akár valós körülmények között működik is, az ugyanaz. Viszont a középiskolás diákok kevésbé tudnak találkozni élesben vezetőkkel, a filmélmények alapján viszont meg lehet találni a valóságban is működő kapcsolódási pontokat, a sorozattal. Az pedig különösen hasznos és tanulságos tud lenni, ha ezekre rá is mutatunk. Ez az előadás alapvető motívuma.

– Egy esetleges Trónok harca évad után, a mai vezetőkre rápillantva, felfedezhetünk problémákat, vagy problémákra megoldásokat?

– Mintákat inkább. Hogyan lehet jól és rosszul csinálni dolgokat. Mely tényezők figyelembevétele alapozza meg a sikert, és mely fejlődések/visszafejlődések vezetnek bukáshoz. Ezen analógiák, a filmben történtekhez hasonlóan, a cégeknél és az életünkben is működnek. Így akár mi is sikeresek lehetünk.

Az elképzelt világ sokat elárul arról, milyenek az emberek Fotó: amatőr

– Ezek szerint a vezetőkön kívül átvetíthető a hétköznapi emberekre. Egy Robb Stark-eset, ahol az erkölcs is kérdés, mire int minket?

– Nincs vezető vezetettek nélkül, és fordítva is. A beosztottakkal szemben támasztott elvárások és a vezetési stílusnak illeszkednie kell egymáshoz.

– Mit tehetünk, ha rossz a vezetőnk?

– A filmben végletes megoldások vannak, amelyek vége vér és halál. A való életben, tetteink büntetőjogi következményeinek ismeretében ez nehezebb. Vagy tűrünk, vagy szükség esetén lázadunk. De a vezetőt megváltoztatni nehéz. Főleg azokat, akik saját megítélésük szerint mindent jól csinálnak. Ezt a fiatalabb generációk különösen nehezebben tűrik. Meg kell találni a közös hangot!

– Honnan tudhatjuk, hogy a vezetőnk „jó” vagy „rossz”?

– A jó bánásmód, a jó döntések, eszközök és eredmények általában legitimálják a vezetőt.

– A sorozat egyik jelmondata: „Győzöl, vagy meghalsz”. Ez hogyan van jelen a vezetőknél, vagy a beosztottaiknál?

– Elsősorban a szervezet jellegétől függ. Egy nagy, profit­orientált vállalatnál különösképp, egy nonprofit, kedvességre alapuló szervezetnél sokkal kevésbé jellemzően.

– A való életben harciasnak kell lenni?

– Szituációfüggő. Ez a vezetés igazi kihívása. Például a Daniel Goleman-féle hat vezetési stílusból ha szerinte legalább négyet magabiztosan, helyzetnek megfelelően el tudsz sajátítani, akkor jó vezető leszel.

 

Címkék#séta tér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában