A nagy visszatérések ideje

2019.01.06. 14:00

Jön a dömping az edzőtermekben

Az ünnepek alatt az emberek szeretnek nagyokat enni, sőt, többnyire nehezebb és kalóriadúsabb ételek kerülnek az asztalra ilyenkor, mint az év többi szakában. Aztán jön a nagy felismerés: elhíztunk.

Tóth Alexandra

A valóság azonban az, hogy a súlyfelesleg nagy része nem a karácsonyi időszakban rakódik ránk. Aki egész évben odafigyel a táplálkozására és mozog, annak nem jelent gondot lepattintani azt a 2-3 kg-ot (a fele víz egyébként is), ami ilyenkor felcsúszik, mi több, meg sem látszik az emberen az a kis többlet. Ha viszont egész évben ment a lustálkodás és a habzsi-dőzsi, akkor törvényszerűen még elkeserítőbb kép köszön vissza a tükörből ránk, mint eddig. A változás útjára lépni sohasem késő.

Feszes és esztétikus test sem az uram, sem a hölgyek esetében nem érhető el kemény befektetett munka és súlyok nélkül Fotók: shutterstock

Ne csak fogadalomból tegyük!

A kezdeti lelkesedés mindig nagy, aztán – mivel az eredményekre várni kell, és kezdenek hiányozni azok a mennyei ízek, amiket egy ideig nélkülöznünk kell – alább hagy. A Fedora edzőterem recepciósai azt mondják, a hirtelen felindulásból sportolni kezdő kliensek nagy része az első bérletét sem használja el. Ahhoz, hogy ne járjunk így, fontos, hogy ne csak az újévi fogadalom, a párunk, a divat kedvéért vágjunk bele, hanem meggyőződésből. Ha nem akarja minden porcikánk ezt, akkor nem fog menni.

Tájékozódjunk és kérjünk tanácsot!

Ki lehet ugyan nézni egy-egy divatdiétát valamelyik női magazinból, és kérhetünk tanácsot a legjobb barátainktól is, de a web sokszor ellenőrizetlen, szerkesztetlen, szakmailag sokszor egyáltalán nem megalapozott információáradatából kiválasztani azt, ami mégis megállja a helyét, szinte lehetetlen. Épp ezért, ha nem rendelkezünk azokkal az alapismeretekkel, amik segítenek bennünket a mérlegelésben, kérjük szakképzett személyi edző segítségét vagy forduljunk sporttáplálkozás-szakértőhöz.

Nincs gyors, könnyen elérhető eredmény

Miből feltételezzük azt, hogy az évek alatt felhalmozott zsírpárnáktól két hét alatt megszabadulhatunk? Miért adunk a testünknek időt arra, hogy elhízzon, és miért nem adunk időt ahhoz, hogy megszabaduljon a feleslegtől? Alapvetően jellemző tendencia, hogy a fel-felcsúszó kilókra csak legyintünk, hiszen csak két kiló, csak három, csak négy, aztán mikor tíz lesz belőle, kétségbeesetten hajtanánk az időt és magunkat is. A pontosan, precízen belőtt étrend és a heti legalább három alkalommal végzett intenzív testmozgás mellett az ideális súlyveszteség 0,5 és 1,5 kg között mozog. Ha ennél kevesebbről van szó, akkor vagy a mozgásunk nem elég hatékony, vagy az étrendünkön kell változtatni, ha viszont többet fogyunk, akkor engedni kell egy kicsit a gyeplőn. Így bátran elfelejthetjük azokat az ajánlatokat, amik egy hétvége alatt öt kiló mínuszt ígérnek. Lehet nagyon rövid idő alatt nagyon sokat fogyni, de ki akarná a hirtelen fogyástól megereszkedett bőrét csalódottan rejtegetni? Fogadjuk el, hogy a jó munkához idő kell, és az egészségünk, valamint a várt esztétikai hatás érdekében ne akarjuk siettetni a dolgokat.

A kardiogépeket elsősorban a hölgyek ostromolják

Ne csak kardiózzunk, erősítsünk is!

A kardio- és az aerob-jellegű edzések nagyon sok kalóriát égetnek el, de ahhoz, hogy ne csupán súlycsökkenést érjünk el, hanem tartsuk meg, illetve tartsuk karban testünk vonalait, elengedhetetlen némi erősítés is. Nem kell ehhez okvetlenül súlyokat emelni, bár a módszer függ a kívánt eredménytől is. Aki látványos mellizmokat, vagy hölgyként kőkemény popsit szeretne, az kénytelen lesz megbarátkozni a vasakkal, de ha csak egy általánosan vett esztétikus test a cél, akkor elegendőek a saját testsúlyos erősítő gyakorlatok, vagy a kis súlyokkal, otthon végzett edzések is, sőt, némelyik aerobicóra is kellőképpen igénybe veszi az izomzatunkat ahhoz, hogy formálni tudja azokat. Egy dolog fontos: ne legyen egysíkú a választott edzésforma.

Sokszor keveset, de a minőségiből

Annyi tévhit kering a diétás étrendek körül, hogy nem csoda, ha el vagyunk veszve a „zsírszegény” „szénhidrátcsökkentett” és „diabetikus” ételek kavalkádjában. Aztán ott vannak még a jó öreg beidegződések, amelyek szerint a gyümölcsök, a tejtermékek, a méz és a félbarna-barna címmel illetett pékáruk tökéletesen megállják a helyüket egy fogyasztó étrendben. Ez így alapvetően nem igaz. Be lehet ezeket csempészni, de ha egy laikus akar magának diétás étrendet összeállítani, olyan alapanyagokat kell választania, amiken semmilyen változást nem eszközölt az ipar, és amik pontosan azt tartalmazzák, semmi többet, mint amit mutatnak magukból: a csirkemell legyen csirkemell, a hal hal, a saláta saláta, az édesburgonya pedig édesburgonya. Ezekkel könnyű számolni, és könnyen elkészíthető belőlük (és sok más, hasonlóan egyszerű, szénhidrátoktól mentes, rostban és fehérjében gazdag ételből) a napi legalább négyszeri étkezés.

A crossfi t jellegű funkcionális edzések évek óta nagyon népszerűek

Örök életre szólóan raktuk le a voksunkat

Ha elkezdtük, akkor egy véget nem érő folyamatba léptünk be. Az elért álomalak elérése után visszatérhetünk ugyan eddigi életmódunkhoz, de hamarosan ugyanott találjuk magunkat, ahol elkezdtük. Engedmények, kompromisszumok vannak, lehetnek, de ne higgyük azt, hogy attól, amitől egyszer elhíztunk, másodjára nem fogunk. Minden 3. magyar felnőtt elhízott vagy túlsúlyos. Mi ne legyünk azok.

A helyi zsírégetés mítosza, avagy „én csak hasról szeretnék fogyni”

Hányszor hallani, hogy valaki, aki egyébként elégedett az alakjával, kijelenti, hogy csupán a nemkívánatos alhasi zsírpárnáitól szeretne megszabadulni, mert egyébként köszöni szépen, jól érzi magát a bőrében. El kell keserítenünk azokat, akik a helyi zsírégetés mítoszában bízva könyörtelenül végzik a felüléseket, haspréseket, majd a századik ismétlés után arra gondolnak, hogy ha ezt minden nap megismétlik, pikk-pakk eltűnik majd az úszógumi. A valóság azonban zordabb, hiszen a testünk nem tudja, hogy mi mit szeretnénk, így nem onnan használja fel elsődlegesen energiaként a zsírt, ahol a legtöbb van, hanem onnan, ahonnan ő a legkönyebben lebontja. Hogy ez kinél a has, kinél a kar, kinél a fenék, azt majd a genetika eldönti, de jellemzően pontosan onnan fogyunk először, ahova legkevésbé hízunk. Az pedig, hogy az általunk végzett testmozgás melyik testrészünkre összpontosul, csak az ott elhelyezkedő izomcsoportok szempontjából fontos, a bőr alatti zsírpárnákra nem gyakorol semmilyen hatást. A testmozgás során elégetett kalóriákat tehát nem tudjuk befolyásolni, a fogyás arányosan érinti testünket, ám ha elég kitartóak vagyunk, a kritikus területek is letisztulnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában