biztonság

2018.06.18. 22:55

A medve nem akar semmit az embertől, de jobb, ha elkerüljük

Ha összefutunk a négylábúval, érdemes megfogadni a szakértő tanácsait.

Szeged, 2018. június 10. A Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítõ helyiségében a Sándorfalva közelében altató lövedékkel meglõtt, majd befogott medve 2018. június 10. Az állat május végén elõször Nógrád megyében bukkant fel, majd több száz kilométeres kóborlás után 2018. június 8-án a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be. A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése elõtt jeladót kap, hogy egyszerûbb legyen nyomon követni a mozgását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A medvét nem szabad heccelni, el kell kerülni – hangsúlyozta Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A szakértőt azért kérdezték a témában, mert Miskolcon vasárnap hajnalban egy medve tűnt fel, az állat feltehetően nem azonos a néhány nappal korábban elengedettel. Az M1 információi szerint akár négy-öt medve is kóborolhat az észak-magyarországi megyékben.

Gombkötő Péter kiemelte: a medve nem akar semmit az embertől, kerüli, de ha olyan a széljárás, előfordulhat, hogy mégis a közelébe jut. Ilyen esetben minél előbb el kell hagyni a helyszínt.

Az állat sokkal gyorsabb az embernél: rövid távon óránkénti ötven kilométeres sebességgel is képes futni, ezért nem szabad heccelni. A medve figyelmét a táplálék kelti fel, például a cseresznye, a meggy vagy az eper – közölte a szakértő.

Gombkötő Péter nyugalomra intette a lakosságot. Egyúttal hangsúlyozta, medvebocshoz se közelítsen senki.

Borítókép: A Sándorfalva közelében elfogott, majd elengedett medve. Miskolcon valószínűleg egy másik kóborolt / MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!