Dunaújvárosi Honvéd Klub

2019.05.29. 11:00

A hősök napjára emlékeztek

Megemlékező ünnepséget rendeztek a városi köztemetőben a Magyar Hősök Napja alkalmából vasárnap délelőtt.

Pekarek János

A Dunaújvárosi Honvéd Klub szervezésében a temetőben álló emlékkőnél Csécs István nyugállományú alezredes mondott beszédet.

Ebben kitért a magyar hősök emlékünnepének történetére is. Az elesett hősök emlékezetét először az I. világháború idején iktatták törvénybe, 1917-ben. Abban az időben állt fel a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, amelynek feladata a települések emlékműállítási programjának lebonyolítása volt. A legismertebb alkotás a budapesti Milleneumi emlékmű előtt 1929-ben elhelyezett Hősök Emlékköve, amiről három évvel később a teret is elnevezték.

A hősök napja a dunaújvárosi temetőben Fotó: honvédklub

A Hősök Emlékünnepét 1924-ben törvény is rögzítette, minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapjára. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től nem tartották meg. Azt csak jóval a rendszerváltás után, 2001-ben állította vissza az országgyűlés, az LXIII. törvényben, a Magyar Hősök Emlékünnepe néven, május utolsó vasárnapjára. PJ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában