hihetetlen eredmény

2020.02.13. 10:31

A házasságban élő olvasóink egész évben gondozzák kapcsolatukat

A házasság hete programsorozat apropóján arra voltunk kíváncsiak, hogy házasságban élő olvasóink miként ünnepelnek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jack Frog

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A rendezvénysorozat idei házaspár arca Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter.

Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora korábban elmondta: a programsorozat fő célja, hogy kedvet adjon a házasságkötéshez, képzésekkel, jó minták felmutatásával, hiteles élettörténetek megosztásával segítse a házasságra készülőket. Ehhez kapcsolódik a Kossuth rádió felhívása is. Keresi azon hallgatóit, akik 50, 60 vagy akár több, mint 70 éve élnek boldog házasságban, és megosztanák tapasztalataikat, életbölcsességüket a Kossuth Rádió hullámhosszán.

A programsorozat és a családpolitika sikerét mutatja a KSH – a házasság hete alkalmából kiadott – közleménye, amely szerint 2019-ben „esküvőboom” volt, szeptember végéig többen kötötték össze életüket, mint 2018 egészében.

Magyarországon a 1970-es évek közepétől csökkent azok száma, akik hivatalosan összekötötték az életüket. Az évtizedeken át tartó csökkenés 2010 után fordulatot vett, a házasságkötések száma 2010 és 2016 között csaknem másfélszeresére emelkedett. Míg 2010-ben 36 ezren járultak anyakönyvvezető elé, addig tavaly novemberig már 62 ezer pár mondta ki a boldogító igent.

Olvasóink szerint a házasság érték

A hosszú, boldog házasságot ugyanúgy ápolni, gondozni kell, mint egy növényt, és folyamatosan, mindkét félnek tennie kell azért, hogy a hétköznapok rohanásában is megmaradjon a kölcsönös tisztelet, szeretet. Olvasóink elsöprő többsége is úgy érzi, az év egy hete nem elég a házasság ünneplésére, hiszen 81 százalékuk azt válaszolta, nekik ünnep az évnek mind az ötvenkét hete.

A szavazók 11 százaléka valószínűleg a Valentin-nap keretén belül ünnepli házasságát, és virággal, apró ajándékokkal lepi meg párját, míg 5 százalék az ajándékozásra szánt összeget inkább egy kettesben töltött, pihentető wellnessezésre költi.

Február 9-16. között országszerte és a határon túl száz településen háromszáz programmal irányítják a figyelmet a házasság, a család fontosságára, és olvasóink 3 százaléka jelezte is, hogy részt vesz ezeken az eseményeken.

[eweb-voting id="3228735"]

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!