Járvány

2020.05.16. 15:22

A depresszió és a szorongás a járvány után is velünk marad

A pszichológiai hatás sokkal tovább tart majd.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány pszichológiai hatása jóval tovább fog tartani magánál a járványnál – figyelmeztetett szerdán egy videoüzenetben António Guterres ENSZ-főtitkár.

Még ha sikerül is ellenőrzés alá vonni a világjárványt, a gyász, a szorongás és a depresszió továbbra is éreztetni fogja hatását az embereken és közösségeken

- fogalmazott Guterres.

A világszervezet főtitkára arra kérte a kormányokat, a civil társadalmat és az egészségügyi hatóságokat, hogy foglalkozzanak a válságnak a mentális egészségre gyakorolt hatásával is.

A mentális egészségügyi szolgáltatások alapvető részét képezik a kormányok által a Covid-19-re (a koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésre) adandó válaszlépéseknek, amelyeket ki kell szélesíteni, és teljes mértékben támogatni kell anyagilag – mondta.

Guterres szerint a világjárvány következtében súlyosbodnak a pszichológiai problémák.

Ezekre példaként hozta fel a közeli hozzátartozó elvesztése miatt érzett gyászt, a munkahelyek elvesztése miatt érzett sokkot, az elszigetelődést és a jövő bizonytalansága miatt érzett félelmet.

A válságból eredő, további mentális megterhelések veszélyének az egészségügyi dolgozók, az idősebbek, a fiatalok, a már eleve mentális problémákkal küzdők és a konfliktusokban rekedtek vannak leginkább kitéve – emelte ki.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!