Van remény

2019.01.22. 14:30

A csontritkulás újabb lehetséges kezelésére bukkantak

A nőket különösen veszélyezteti a csontritkulás a menopauza után, Európában és az Egyesült Államokban az ilyen korú nők mintegy egyharmada szenved gyenge csontoktól.

Amerikai kutatók egy új kezelési lehetőséget tártak fel a csontritkulásban szenvedő idős nők számára.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Los Angeles és a San Francisco székhelyű Kaliforniai Egyetem szakemberei azt találták, hogy

egy maroknyi agysejt fontos szerepet játszhat a nők csontsűrűségének szabályozásában.

Egérkísérleteikben a kutatók felfedezték, hogy a nőstények csontjai különösen erőssé váltak, amikor blokkolták agyukban kicsiny számú idegsejtek bizonyos jeleit, és ezeket a szupererős csontokat idős korukban is megtartották.

A tanulmány azt sugallja, hogy

„egy teljesen új utat fedezhettünk fel, amelyet felhasználhatunk a csontok erősségének javítására idős nők, illetve mindenki más esetében, akik törékeny csontokkal bírnak”

- hangoztatta Holly Ingraham professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A társszerző Stephanie Correa, az UCLA adjunktusa korábbi állatkísérletiben megfigyelte, hogy ha genetikailag törlik az ösztrogén receptort az agy hipotalamusz területe idegsejtjeiben, akkor az kisebb testsúlynövekedést idéz elő az egerekben. Meglepő eredményei azt mutatták, hogy a meghízott egérnek nagyobbak lettek a csontjai, mivel a csontok tömege 800 százalékkal nőtt.

Már akkor tudtuk, hogy ez új, izgalmas utakat nyitott a nők egészségének javítása felé – hangoztatta Correa.

A világon több mint 200 millió ember szenved csontritkulásban, amely a csontsűrűségének csökkenését jelenti,

csonttöréseket okozva esések következményeként, illetve görnyedtséget, köhögést váltva ki.

Az amerikai kutatók remélik, hogy ha további kísérletek igazolják eredményeiket, akkor lehetőség nyílik egy hatóanyag kifejlesztésére az idős nők csontritkulásának kezelésére.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!