van rá megoldás

2019.02.03. 15:30

Tegyünk a stresszmentes életért – Életmód klub a dunaújvárosi EFI-ben

A helyi Egészségfejlesztési Irodában (továbbiakban csak „EFI”) számos szakkör, klub, tanácsadás működik. Ezek egyike az Életmód klub is, ami főként a stresszkezeléssel foglalkozik.

Morva Dávid

A részmunkaidoben dolgozók kevesebbet stresszelnek, mint a teljes munkaidoben dolgozó társaik Fotó: illusztráció

A stressz definíció szerint az emberi szervezet a külső-belső ingerekre adott nem specifikus válaszát jelenti. Ha ez az állapot tartósan fennál, az akár komoly egészségkárosodást is eredményezhet.

Mindennapi életünkhöz hozzátartozik a stressz. Legyen szó munkáról, társas kapcsolatokról – vagy éppen azok hiányáról – szinte biztosan „belefutunk” olyan élethelyzetbe amely kezelése nehezen megoldható, esetenként megoldhatatlan feladat elé állít bennünket.

Az életmód klubbot pontosan a stresszhelyzetek helyes kezelésére hozták létre. A foglalkozás központi témája a mindennapi életünkkel kapcsolatos kérdések megválaszolása. Hogyan kezeljük a stresszt, de természetesen szóba kerül a helyes táplálkozás a mozgás és a tanulás is. Egyszóval minden ami hozzátartozik az életvitelünkhöz.

Gál Attila kineziológus, az életmód klub vezetője

Az életmód klub

A foglalkozások célja, az egészséges életmódra való nevelés. A klub témái ugyan előre meghatározottak, de a hallgatóság részéről van arra mód és lehetőség, hogy ők is felvessenek olyan kérdésköröket ami őket érdekli. Gál Attila a klub vezetője kiemelte, az eddigi tapasztalatok szerint a résztvevők számára főként a kapcsolati-érzelmi stressz jelent nehézséget, valamint szeretnének jobb kapcsolat kialakítani a hozzátartozóikkal. Hozzátette az előadások struktúrája szerint az első részben a téma ismertetése zajlik, ezt követően pedig a hallgatók tehetik fel kérdéseiket. A foglalkozások azonban nemcsak ennyiből állnak:

„Az életmód klub nem csak elméleti hanem gyakorlati képzést is jelent. Minden előadás végén a résztvevők kapnak két-három olyan gyakorlat amit hazavihetnek, és otthon kell, illetve lehet alkalmazni ezeket.”

Fontos a türelem

A foglalkozásokat minden hónap első csütörtökén tartják. Felmerülhet a kérdés, hogy havi egy alkalom elégséges lehet ahhoz, hogy kezeljük mindennapokban jelentkező stresszt?

Nos a szakember szerint fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal, ugyanis bizonyos idő szükséges a stresszkezeléshez, erre szolgálnak a stresszkezelő gyakorlatok, amelyeket mindenki elsajátíthat, és a saját otthonában, a saját életében felmerülő konfliktusok kezelésére alkalmazhat.

Érzelmi stresszkezelés

Az életmód klub következő foglalkozása 2019.02.07.-én 15:30-kor lesz az Egészségfejlesztési Iroda előadótermében.

Az előadás témája: Az érzelmi stressz kezelésének fontossága életünkben. Mindenkit különböző érzelmi stresszhatások érnek a hétköznapokban. Hogyan kezeljük ezeket annak érdekében, hogy azok ne halmozódjanak fel és ne okozzanak testi tüneteket? A résztvevők 3 kineziológiai stresszoldó gyakorlatot is megtanulhatnak. Klubvezető: Gál Attila Kineziológus, A program ingyenes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában