kellemetlen következmények

2021.05.20. 11:33

Napozni jó és lehet is, de csak mértékkel

A napvédelemre nemcsak a kánikulában kell odafigyelni, hanem már ilyenkor tavasszal is.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

A napbarnított bőrszín természetes védelem a napsugárzás ellen. Amikor a hám speciális sejtjeit, az úgynevezett melanocitákat napfény éri, elkezdenek festékanyagot termelni, ez pedig összefüggő rétegként bevonja a bőrsejteket, így védve a DNS-üket. Tehát minél magasabb a bőr melanintartalma, azaz minél sötétebb az adott ember alapbőrszíne, az illető annál több időt tölthet büntetlenül a napon. Ez persze nem jelenti azt, hogy neki egyáltalán nincs szüksége fényvédelemre – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel.

Eddig bírja a bőr

Nyáron a bőrünket óvni kell, mert pigmentációval csak egy ideig képes védekezni az erős napsugárzás ellen. Persze nem mindegy, milyen készítményt választ, és azt hogyan alkalmazza. Elsősorban a bőrtípustól függ, hogy milyen faktorszámú készítmény ideális. A hófehér bőrű, szeplős, világos hajú és szemű, viking típusú embereknek az 50-es faktorszám ajánlott, mivel elegendő pigmentsejt hiányában a bőrük nem barnul, csak vörösödik. A normál bőrűek először leégnek, majd fokozatosan lebarnulnak: nekik közepes, 30-as faktorszámú termékkel érdemes kezdeni, majd amikor már van egy kis színük, jöhetnek a 10-15-ös faktorszámú készítmények. A kreol bőrűeknek ellenben kezdetben is elég a 10-15-ös faktorszámú napozó. A gyerekeknek, bőrszíntől függetlenül, mindig magas, legalább 40-es faktorszámú készítményre van szükségük.

Mit jelentenek a számok?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenütt így jelölik, hogy egy adott termék mekkora védelmet képes biztosítani, 2 mg/cm2 vastagságban alkalmazva a bőr felszínén. Az SPF-szám meghatározásához megmérik, hogy mennyi UV- (többségében UV-B-) sugárzás szükséges egy éppen csak észrevehető leégés kialakulásához napvédővel, illetve anélkül. Ha például már 10 perc elég a leégéshez, napvédő alkalmazásával pedig ez az idő 100 perc, akkor az adott termék SPF-száma 10. A napozás ajánlott időtartama akkor sem hosszabbítható meg, ha naponta többször jó vastagon bekenjük magunkat. Sokan esnek abba a hibába, hogy azonnal el szeretnék érni a napbarnított bőrszínt, és emiatt kevesebb naptejet használnak, esetleg alacsonyabb faktorszámú készítménnyel igyekeznek gyorsítani a folyamatot. Egyik sem okos megoldás, az azonnali eredmény a bőr leégése, hosszú távon pedig korai öregedéssel, ráncok megjelenésével kell számolni, ráadásul jelentősen nő a bőrdaganatok kialakulásának esélye.

Allergiát okozhatnak

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az a tényt, hogy a kozmetikai készítményekben található illatanyagok és konzerválószerek allergiát okozhatnak, ugyanis a reakciót a napsugárzás felerősíti. Aki érzékeny bőrű, allergiára hajlamos, az különös odafigyeléssel válasszon napozószert! Amennyiben a termék elhagyásával és egy másik márka választásával sem oldódnak meg a problémák, ajánlott bőrgyógyász segítségét kérni.

Idővel már csak a ránc marad…

A szakértők szerint a gyors eredmény érdekében bevetett intenzív szolárium- vagy napfénykúra sokkal ártalmasabb, mint a rendszeres kis dózisú UV-sugárzás. A rák veszélye mellett a mértéktelen napozás többféle elváltozást is okozhat.

A korai ráncosodás 80 százalékban azon napsugarak következménye, amelyek még 18 éves kor előtt érték a bőrünket. Az UV-sugarak ugyanis roncsolják a bőr természetes rostjait, az elasztint. A szövetek rugalmasságát biztosító rostok termelődése az idő múlásával csökken, a káros hatások pedig egyértelműen felgyorsítják ezt a folyamatot.

A másik gyakori probléma a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín. A túlzásba vitt napozás következményeként a bőrfelszín – jellemzően az arc – egyes részeken sötétebbnek, máshol világosabbnak tűnik.

A szeplők főként a napnak kitett testrészeken jelennek meg, általában világos bőrű, szőke vagy vörös hajú embereken, akik a bőrrák kialakulásának szempontjából a rizikócsoportba tartoznak. Számukra különösen fontos a rendszeres önvizsgálat, illetve az évenkénti bőrgyógyászati szűrés.

Szuper szín szuperételekkel

A fényvédő krémek ugyan nélkülözhetetlenek az egész szezonban, ám a sárgarépa, a kaliforniai paprika, a paradicsom, a sütőtök, a sárgabarack, a dinnye, a sóska, a spenót és a brokkoli fogyasztása természetes módon fokozza a bőr védekezőképességét. A bennük rejlő béta-karotin, a bőr megóvásáért felelős A-vitamin előanyaga, antioxidáns hatása révén hozzájárul a napozás közben nagyobb mértékben képződő szabad gyökök semlegesítéséhez.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!