Veterántól az Alfákig

2021.05.28. 15:30

Ismerje meg a különböző generációk jellemzőit!

Mindenki tagja egy adott generációnak, ám ez még nem jelenti azt, hogy mindig mindenben úgy viselkedik, mint más vele egyívásúak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az együttélés, pontosabban a harc nélküli együttélés titka talán csak annyi, hogy elég nyitottak vagyunk-e, meg akarjuk-e ismerni a következő generáció gondolkodását, szánunk-e időt arra, hogy az idősebbek életmeséit meghallgassuk. Ebben segít, ha ismerjük, hogy a tudomány hogyan jellemzi a korosztályokat – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Veterán/építő: Az 1945 előtt születettek tájékozódási pontja a sajtó, a rádió és a televízió. Életüket meghatározták a közösségi szabályok.

Baby boomer: Az 1946–64 között születettek alapélménye, hogy a szüleik valamit rettenetesen elrontottak, ezért nekik mindent másképp kell csinálniuk. Ez az utolsó olyan generáció, amelyik még magázta a szüleit, de már tegezte a gyerekeit.

X generáció: Az 1965–79 között születettek az első technológia által vezérelt nemzedék. Kapható már mosógép, hűtő, tévé, magnó. Az anyák dolgoznak, kevesebb idő jut a családra.

Y generáció: Az 1980–1994 közötti időszak az individualizáció kora. Ez az utolsó korcsoport, amelyiknek még minden egyes tagja egy tisztán offline világba született.

Z generáció: Az 1995–2009 között születettek életében már megjelenik és tömegesen elterjed az internet. A világ összemegy, az idő felgyorsul.

Alfák: A 2010 utániak beleszülettek az okostelefon és az érintőképernyő korszakába. Az online és az offline világ összemosódik, eggyé válik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!