Friss vagy instant?

2021.04.14. 07:30

Mutatunk néhány konyhai tippet az élesztők használatához

Bármelyik élesztőfajtával friss és puha kelt tésztát kapunk – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Friss élesztő

A friss élesztő fehéres színű, száraz, gyurmára emlékeztető massza. Nem tartható el túl sokáig, de le lehet fagyasztani. Intenzív, édeskés illata van, és körülbelül 70 százalékos a nedvességtartalma. Ha friss élesztőt használunk, a kelt tészta készítése az élesztő felfuttatásával kezdődik. Ehhez langyos folyadékba (vízbe vagy tejbe) morzsoljuk az élesztőt, és hozzákeverünk egy kis cukrot és/vagy finomlisztet, amivel tápláljuk a gombát. Ezt a keveréket lefedve meleg helyre kell tenni, és pihentetni, amíg fel nem habzik. A megkezdett élesztőt becsomagolva tároljuk a hűtőben, és rövid időn belül használjuk fel!

Instant élesztő

Az instant élesztőt a frissel szemben legtöbbször felfuttatás nélkül keverjük a tésztába. Csak 8 százalék vizet tartalmaz, úgy készül, hogy a friss élesztőt addig préselik, amíg ki nem szárad, így a gombák alvó állapotba kerülnek, és csak meleg folyadék hatására ébrednek fel. Ezért az instant élesztőt nem kell hűtőben tárolni, és sokkal tovább eltartható.

Sütőpor

A sütőport az élesztővel ellentétben nem kell felfuttatni, azonnal a lisztbe lehet keverni. A tésztába kevert sütőpor hő hatására szén-dioxidot kezd termelni, és az így létrejövő levegőbuborékok megemelik, lazábbá teszik a tésztát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!