óvjuk őket

2021.04.30. 14:18

A méhektől függ az élelmiszerellátás jövője

Meg kell állítani a méhek pusztulását, mert a fogyatkozásukkal az élelmiszerellátás is bajba kerülhet – közölte az Agrármarketing Centrum (AMC) pénteken, a méhek napja alkalmából.

Gourdon, 2020. július 6. Méhektõl hemzsegõ kaptárkeretet tart a kezében Jerome Payen francia méhész a dél-franciaországi Gourdonban 2020. június 25-én. Payen nyáron minden évben áttelepítí méhcsaládjait a levendulamezõirõl híres Valensole-fennsíkra. A levendulaültetvények jellegzetes illatukkal magához vonzzák a mézelõ méheket, akik az apró virágokból gyûjtik a különleges nektárt, amit kaptárjaikban mézzé érlelnek. MTI/EPA/Sebastien Nogier

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sebastien Nogier

Az AMC, az Agrárminisztérium (AM), és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közös felhívása kiemelte, hogy

a méhek beporzásától függ az élelmiszertermelés 76 százaléka, Európában a növényfajok 84 százaléka. Nélkülük nem teremne meg számtalan gyümölcs, de a kávé, a kakaó, a vanília és a takarmánynövények sem, a méhek által termelt haszon euróban számolva százmilliárdokban mérhető.

Hozzátették, hogy 27 év alatt, mióta méhek napja van, látványosan romlott a környezet állapota, amely a beporzást végző rovarokat is érinti. Életterük beszűkült, a táplálékul szolgáló virágos növények sokszínűsége csökkent, méhekből ezért az egész világon egyre kevesebb van. Kutatási adatokra hivatkozva megjegyezték azt is, hogy a Földön élő rovarfajok 40 százalékának csökken az egyedszáma, harmaduk mára veszélyeztetetté vált, és ha nem javul a helyzet, a rovarok száz éven belül kihalhatnak.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a folyamat még megállítható, és mindenki tehet a méhekért, hiszen virágport adó növényeket a kiskertekben, vagy az erkélyeken is lehet tartani. A méhek napja alkalom a változásra, eredményt viszont csak akkor lehet elérni, ha máskor is óvják a méheket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!