kárpát-medence

2021.03.18. 07:30

1849-es csatáról forgattak délvidéki néptáncos fiatalok (videó)

Film készül az 1848/49-es szabadságharc egyik legjelentősebb délvidéki eseményéről, a kaponyai csatáról.

Magyar huszárok beszélgetnek a domboldalon. A földön sebesültek, halottak fekszenek, egy sérült katonát most tesznek szekérre. Bajmok és Szabadka között, a kaponyai mezőn a Cirkalom táncegyüttes rövidfilmet forgatott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legjelentősebb délvidéki eseményéről, a Kaponyai csatáról – tudhatták meg a köztévé Kárpát-medence című műsora legutóbbi adásának nézői.

– Azért jött igazából a filmötlet, mert nem tarthatunk előadásokat már pont egy éve, hiszen a 2020-as március 13-án hozták meg az első ilyen törvényt – mondta Kisimre Árpád a táncegyüttes vezetője.

A rendező, és egyben operatőr, Sörfőző Kornél maga is aktív néptáncos. Mint mondja, az utóbbi évben tartottak néhány online előadást, de az sem a nézőknek, sem pedig az előadóknak nem nyújt akkora élményt, mint amikor lélekben felkészülve, az alkalomhoz öltözve színpadra lépnek. A forgatás most ezt az érzést hozta vissza.

– Mindenki hozta a saját ötleteit, amitől igazából gyönyörű szép az amatőrizmus. Ami anyagiakban hiányzott, azt lelkesedéssel és odaadással pótolták az alkotók. A lányok varrták a ruhákat, a fiúk csiszolták a kardokat fényesre – vette át a szót Sörfőző Kornél.

A huszár ruhákat Budapestről bérelték, viszont minden más öltözéket a táncegyüttes tagjai varrtak. A hitelességhez azonban harci sérülések is kellettek. Ezt sem profi sminkesekre bízták. Többen a vöröskereszt elsősegély tanfolyamain és versenyeken vettek részt. Itt szereztek tapasztalatot sebkészítésben.

– Só-liszt gyurmából készítettük a sebalapokat, kozmetikai alapozóval festettük a bőrszínnel azonosra, ebbe helyeztük el a vágást. Lila, piros, barnás sminkekkel körülszíneztük, hogy minél élethűbb legyen. Magába a vágásba helyeztük a seb bázist, ami az alvadt vért szimbolizálja, köré pedig a művért, így lett egy-egy seb élethű – avat be a részletekbe Farkas Karina Topolyáról.

A kisfilm közvetlenül a Kaponyai csata után játszódik. Egy sebesült honvéd visszaemlékezéseit látjuk, miközben az életéért küzdve botorkál végig a harcmezőn.

– Ritkán adatik meg, hogy egy ilyen teljesen autentikus helyszínen lehessen forgatni. Ugyanis ahol itt állunk most, ez vérrel szentelt föld. Ezen a területen zajlott a kaponyai csata, ahol több százan haltak meg – magyarázta a rendező-operatőr.

Napjainkban egy emlékmű jelzi, hogy ezen a helyen sorsdöntő csata zajlott, mégis sokan még a délvidékiek közül sem tudnak róla, méltatlanul kevés szót kap ez az esemény. 1849. március 5-én fényes győzelmet arattak a magyarok Gaál alezredes parancsnoksága alatt a Szabadka közelében fekvő területen. Előző nap mintegy 4000 szerb ütött itt tábort 13 ágyúval, hogy Szabadkát lerohanja, elpusztítsa. Gaál alezredes 3000 főnyi, különféle magyar csapatokból és szabadkai nemzetőrökből összeállított sereggel vonult fel az ellenséggel szemben és Kaponyánál összecsapott a két haderő. A hiányosan felszerelt sereg teljes győzedelmet aratott, a szerbek megfutamodtak.

– Itt az 1848-49-es forradalom egy kulcsfontosságú délvidéki pillanata zajlott le, lehetővé téve az egész Délvidék felszabadítását – mutatott rá Sörfőző Kornél.

A Cirkalom táncegyüttes 1998 óta minden évben egy-egy szegmensét ragadja ki a szabadságharcnak, és azt mutatják be előadásaikban. Ezzel is elérve, hogy a nézők minél többet megtudjanak nemzeti ünnepünkről, és a forradalom hátteréről.

Borító és szövegközi képek: videóból kivágott fotók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!