Járvány

2021.02.19. 15:35

A gyors immunválasz védi meg a gyerekeket a súlyos Covid-19-től

Ezt az immunválaszt nem figyelték meg a tanulmányba bevont felnőtteknél.

Bangkok, 2021. február 01. Diákok egymástól biztonságos távolságot tartva vesznek részt tanórán egy újranyitott bangkoki iskolában 2021. február 1-jén, a koronavírus-járvány idején. Thaiföldön a szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett engedélyezték újra a tanítást. MTI/EPA/Diego Azubel

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Diego Azubel

A gyerekek veleszületett immunrendszere gyorsan megtámadja a koronavírust, ezért van az, hogy náluk nagyobb eséllyel jelentkezik enyhe tünetekkel a Covid-19 – állapították meg ausztrál kutatók a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban.

– A gyerekek kisebb eséllyel fertőződnek meg a vírussal és ha el is kapják, csaknem egyharmaduk tünetmenetesen vészeli át a betegséget, ami szöges ellentétben áll a legtöbb egyéb légzőszervi vírus gyerekeknél megfigyelt magas előfordulási arányával és súlyosságával

– mondta Melanie Neeland, a tanulmányt vezető melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) szakembere.

A kutatók 28 melbourne-i háztartásban élő 48 gyermek és 70 felnőtt vérmintáit elemezték. A szakemberek figyelemmel követték a fertőzött vagy a vírusnak kitett alanyok immunválaszát a fertőzés akut szakaszában és a következő két hónapban.

Megállapították, hogy a gyerekek esetében a fertőzöttség a neutrofilek – specializált fehérvérsejtek, amelyek segítik a sérült szövetek gyógyulását és a fertőzések kezelését – aktiválásával, valamint az elsők között reagáló immunsejteknek, úgy mint a monocitáknak, a dendritikus sejteknek és a természetes ölősejteknek a vérben való csökkenésével jár együtt.

– Ez azt sugallja, hogy ezek az immunsejtek a fertőzések helyszíneire vándorolnak és gyorsan eltakarítják a vírust, mielőtt annak esélye lenne megvetni a lábát – magyarázta Neeland.

– Ez azt mutatja, hogy a veleszületett immunrendszer, amely a kórokozók elleni védelem első vonalát alkotja, kulcsszerepet játszik a súlyos Covid-19 megakadályozásában a gyerekeknél. Ezt az immunválaszt nem figyeltük meg a tanulmányba bevont felnőtteknél

– tette hozzá a szakember.

A kutatók azt is megállapították, hogy a vírusnak kitett, ám negatív tesztet produkáló gyerekek és felnőttek szervezetében emelkedett volt a neutrofilek száma, ami bizonyos szintű védelmet nyújt a betegséggel szemben.

Borítókép: Diákok egymástól biztonságos távolságot tartva egy bangkoki iskolában / Illusztrációfotó / Diego Azubel / MTI / EPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!