életmentő információk

2020.10.03. 19:00

Ezek a legfontosabb tudnivalók az anyajegyekről

A bőrgyógyászati daganatok felismerésénél nagy előnyt jelenthet, hogy az elváltozások a szemünk előtt alakulnak ki, így kellő odafigyeléssel lehetőségünk van a korai felismerésre és akár a teljes gyógyulásra. Bár fokozott veszélyességi faktor a világos bőr és haj, a nagyszámú anyajegy, illetve a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás, mégis, gyakorlatilag bárkinél kialakulhat ez a daganattípus. Mikor és milyen gyakran érdemes orvos segítségét kérni?

Forrás: Shutterstock

A daganatfélék közül a bőrrák a leggyakoribb, amelynek mintegy 4 százaléka az egyik legagresszívebb daganattípus, a melanoma. Gyakorisága folyamatosan nő, a betegszám évtizedenként megduplázódik. A diagnózis felállításakor az átlagéletkor 40-50 év, de az utóbbi időben egyre gyakrabban jelentkezik a fiatalabbak körében is.

Amennyiben a már meglévő anyajegyünk sötétebb lesz, növekszik, széle szabálytalanná, formája aszimmetrikussá válik mindenképpen keressünk fel szakembert. Ezek az elváltozások a kültakarón, a szemünk előtt alakulnak ki, és egy egyszerű, bárhol kivitelezhető vizsgálat segítségével felismerhetők. Az időben megkapott kezelések pedig akár a beteg életét is megmenthetik.

„A melanóma kialakulását meg tudjuk előzni, ha a napozás szabályait betartjuk, megfelelő fényvédőket alkalmazunk, valamint évente egy alkalommal részt veszünk egy teljesen fájdalommentes és ártalmatlan anyajegy-szűrésen”

– hangsúlyozta Kriston Renáta esztétikai bőrgyógyász. Hozzátette, a gyakorlott szemű szakemberek ilyenkor a bőrre helyezhető mikroszkóp, a dermatoszkóp segítségével vizsgálják át az anyajegyeket, és kiszűrik közülük a kórosokat. „A legújabb diagnosztikus eljárások lehetővé teszik a test automatikus feltérképezését az anyajegyek tekintetében, és a későbbiekben az évente esedékes szűrővizsgálatok során alkalmunk adódik a legkisebb változások felfedezésére is a korábbi állapot fotódokumentációja révén” – mondta.

Kriston Renáta elárulta, hogy az ősz az egyik legideálisabb időszak arra, hogy az éves vizsgálatot elvégeztessük, így még időben észlelhetjük a nyári UV terhelés hatására bekövetkező, gyanút keltő átalakulásokat. „Negyedévente érdemes önvizsgálatot is tartani, ha ekkor változást vélünk felfedezni anyajegyeink állapotában, vagy csak aggódunk egy-egy képlet miatt, nyugodtan mutassuk meg szakorvosnak: soha nem nevezhető egyetlen vizsgálat sem feleslegesnek, ha ezzel meg tudjuk nyugtatni a pácienst. Erre az esetre hatványozottan igaz: jobb félni, mint megijedni.”

Vannak olyan anyajegyek, melyek puhább tapintatúak, a bőrből előemelkednek, így gyakran beleakad a kezünk, láncunk, ruhadarabjaink. Ez azontúl, hogy zavaró lehet, irritáció- és sérülésveszély lehetőségét is magában hordozza, mely alapját adhatja egy jóindulatú képlet rosszindulatúvá válásának. „Ilyenkor, illetve, ha a pigmentált növedék szerkezetében látunk kezdődő szabálytalanságot, megelőzés céljából javasolhatjuk az eltávolítást. Általában a szakma szabálya szerint a sebészi eltávolítást javasoljuk, ahol törekszünk arra, hogy szélességében és mélységében is egyben, teljes egészében távolítsuk el a növedéket. Ennek megerősítésére, valamint a pontos szövettani diagnózis felállítására szövettani vizsgálatot kérünk” – fejtette ki a szakember.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!