kerti tippek

2020.06.26. 07:06

Így spórolhat az öntözéssel

A pénztárcáját és a környezetet is óvja, ha odafigyel az egyik vízpazarló tevékenységre, a locsolásra. Segítünk, hogy ne csak a kertje legyen szép, hanem a zsebében is maradjon egy kis pénz. 

Forrás: Shutterstock

Az udvar nyáron a legszebb, amikor a simogató napsugarak életet lehelnek a legkisebb fűszálba is. Ám akinek kertje van, pontosan tudja, milyen macerával jár a növények gondozása ebben az évszakban – különösen, ha nyaralás alatt kell megoldani az öntözésüket – írja a Lakáskultúra cikke nyomán a Vasárnap Reggel.

Öntözzünk ritkábban!

Elsőre furcsa tanácsnak tűnhet, de

a kerti növényeket megedzi, ha csak 3-4 naponta, de akkor bőségesen locsoljuk őket.

Így mélyebbre eresztik a gyökereiket és sokkal ellenállóbbak lesznek. A szomjas zöldségágyásra kánikulában hetente kétszer kb. 10 liter vizet ajánlott kijuttatni.

Így védjük

Ha a növények köré mulcsot szórunk, a talaj jóval lassabban szárad ki. Hasonló célból

használhatjuk a fűnyírás során keletkezett fűnyesedéket is, ami lassú bomlásával még táplálja is növényeinket.

A legegyszerűbb és legolcsóbb talajtakaró megoldás továbbá, ha kb. 5 cm vastagon vékonyabb rétegben fakérget, forgácsot terít a kerti növények alá. Dézsás virágok esetén akár a háztartásban felgyűlt parafa dugókat is hasznosíthatja erre a célra. Évelőágyásban, sziklakertben használhatunk zúzott követ, kavicsot is. A fekete gyomfólia szintén gátolja a nedvesség elpárolgását a talajból.

Vízminőség

A legtöbb növény számára a közönséges csapvíz is megfelel, főleg, ha éjszakára állni hagyjuk. Ennyi idő alatt szoba-hőmérsékletűre melegszik és távozik belőle a klór. A kényes fajok (pl. azálea, broméliák) mindenképpen lágy és nem túl hideg vizet igényelnek. A legegyszerűbb megoldás, ha a csapvizet felforraljuk. Várjuk meg, hogy lehűljön, és a forralás hatására kivált mész leülepedjen! Klórmentes, lágy öntözővíz előállításához ioncserélős háztartási víztisztító berendezést is használhatunk.

Vízmegkötő adalékok

Ma már kaphatók vízmegtartó képességet növelő granulátumok, melyek a földbe forgatva hosszú ideig nedvesen tartják a talajt a növény gyökerei körül, így harmadannyit kell öntözni. Ilyen termék pl. a bármely növényi kultúránál alkalmazható, sok évig hatékony geohumusz.

Fontos az időzítés

A legjobb, ha este locsolunk, ilyenkor ugyanis a hűvösebb éjszaka során kevesebb víz párolog el, mintha reggel öntöznénk. Ám

ha este nincs rá mód, akkor kora reggeli időpontot válasszunk, hogy legyen idejük a növényeknek felszívni a tápanyagot.

Használhatunk csepegtetőcsövet is az öntözéshez, ami közvetlenül a növény száránál nedvesíti a talajt, így sokkal kevesebb víz fogy. A csövet célszerű összekötni egy öntöző időzítővel, így a víz kijuttatása automatikusan történik, az általunk beállított időpontban Jobb, ha ritkábban, de alaposan öntöz.

Távolról

Ha nyaralásra indulunk, a legjobb, ha egy barátunkat, vagy a szomszédunkat bízzuk meg a locsolással, de ez nem mindig megoldható. Ezért célszerű egy automata öntözőrendszer kialakítása, amely az előre beállított időben indítja- és zárja el a vizet.

Ingyen megtölthető tározók

Az ereszcsatornából kiömlő esővizet érdemes alul tömlőcsatlakozással ellátott tartályban vagy fahordóban felfogni. Fémhordóból kizárólag ép zománcút használjon. Ha a ház tövében zavaró egy ilyen tározó látványa, vagy szűkös a hely, szivattyúval felszerelt műanyag ciszternát süllyeszthet a földbe.

Célzott locsolás

Több oldalról öntözzük meg a növényt, hogy a víz egyenletesen érje el a gyökérzónát.

Mindig ugyanonnan történő locsolás esetén a gyökérzet csak egy irányba nő, és kevesebb tápanyagot tud felvenni.

Bármennyire jólesne is a növényeknek, ne a leveleiket és a virágaikat permetezze, hanem eső- vagy kútvízzel töltött locsolókannával a tövüket öntözze.

Locsolókanna vagy tömlő?

Egy-egy növény beöntözésére a kanna a legjobb. Nagyobb területekre érdemes tömlős szórófejet használni. A tömlőre pedig illesszen takarékos locsolófejet, amellyel szabályozható a vízsugár erőssége. A permetező funkció ráadásul nem mossa ki a talajt.

Benti teendők

A nagy melegben szobanövényeink is több vizet párologtatnak, így rájuk is jobban oda kell figyelnünk. Érdemes gyakrabban ellenőrizni, hogy nem száradt-e ki a földjük. Kitehetünk a növények közelében egy vízzel és kavicsokkal teli tálat, így nedvesebben tartva a növények körül a levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!