tudomány

2020.03.13. 14:24

Nem befolyásolja a meccsek eredményét, ha nincsenek nézők

Az azért fontos, hogy milyen hangulatot teremtenek a szurkolók.

Forrás: Shutterstock

Bernd Strauss német sportpszichológus szerint semmilyen hatással nincs a labdarúgó-mérkőzések eredményeire az, hogy zárt kapuk mögött, vagy nézők előtt játszanak-e a csapatok.

A münsteri egyetemen dolgozó szakember a Heilbronner Stimme című napilap pénteki számában azt mondta, számos nemzetközi tanulmány bizonyítja, hogy sem a nézők száma, sem a stadionban helyet foglaló szurkolók száma, sem pedig a nézők viselkedése nem gyakorol releváns hatást a meccsek eredményére.

Strauss hozzátette, hogy a drukkerek jelenlétének inkább a labdarúgó-mérkőzéseknek mint társasági eseményeknek a létrehozásában van szerepe.

Nézők nélkül nem lenne annyira érdekes a futball, az összecsapások médiaértéke nulla lenne, és fontos, hogy a szurkolók milyen hangulatot teremtenek a stadionokban

- mondta a sportpszichológus.

Strauss arról is beszélt, hogy a hazai pálya előnye a drukkerek helyszíni jelenléte nélkül is megvan az otthon játszó csapatnak.

Ez a fajta előny abból ered, hogy a saját pályáján futballozó csapat tagjai elhiszik: előnyben vannak az ellenféllel szemben. Ezt önmegvalósító próféciának hívjuk, arra pedig semmilyen jel nem utal, hogy az üres stadion hátráltatná a hazai együttest

- jelentette ki Strauss.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!