felelősség

2020.01.06. 11:40

Így etessük télen a madarakat

Tél elején nagy lelkesen megvesszük a madáreleséget és kitesszük a fára vagy az erkélyre. Aztán elfeledkezünk róla, és az időközben odaszokott madarak nem értik: a hely, ahol addig bőség volt, most kiürült etetővel várja őket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kuttelvaserova Stuchelova

A csalad.hu ad néhány tippet, hogyan kellene ezt jól csinálni.

1. Gyerekekkel különösen nagyszerű dolog a madáretetés! A kicsik rajonganak az állatokért, fontos, hogy ilyenformán is megtanulják a felelősségvállalást. Beszéljük meg velük, miért van szükség a téli madáretetésre, figyeljünk séta közben madarakat, nézegessünk madaras könyveket, képeket. A környéken élő madarak nevét tanítsuk meg a gyerekeknek – jó, ha már kiskoruktól ismerik az őket körülvevő természetet!

2. Erkély, széles ablakpárkány, kerítésszegély, bokor alja vagy magas faág – mindegy, hova teszünk ki madáreleséget, a kismadarak valószínűleg hamar megtalálják az ennivalót. Figyeljünk az esetleges macskaveszélyre, tegyük magasra az etetőt!

3. Madáretetőt készíthetünk fából, nádból, de tejesdobozból és pet palackból is. Ha nem túl nagy a nyílás, az apró énekesmadarak nagyobb biztonsággal használják majd a lelőhelyet.

4. A madáretetés egész télen közelebb hozza hozzánk a madarakat, gyerekeknek és felnőtteknek is kedvesek és hasznosak a madármegfigyelés percei. Használjuk ki a lehetőséget, szerezzünk be távcsövet, amivel egészen közelről láthatjuk a kis vendégeket.

5. Fontos, hogy etessünk, de az is, hogy tisztában legyünk vele: ez felelősséggel jár! A kicsi, vékony, néhány grammos madártest télen legyengül. Ha a madár táplálékot talál, azt rendszeres visszalátogatással köszöni meg. A nagy hidegben viszont veszélyes egy olyan repülésre elfogyasztania a tartalékait, ami nem jár élelemszerzéssel, energia utánpótlással, mert éppen üres az etető. Éppen ezért, ha elkezdjük az etetést, egész télen át folytassuk! Rendszeresen ellenőrizzük, van-e elegendő kitett eleség – a madaraknak ez nagy könnyebbséget és biztonságot jelent. Az etetést egész télen, akár április közepéig folyamatosan végezzük!

6. Amit a gyerekek nagyon szeretnek, az a madaraknak veszélyes lehet: tilos kenyeret, morzsát, chipset és pattogatott kukoricát az etetőbe tennünk!

7. A madarak számára teljesértékű táplálék háromféle eleséget tartalmaz: ha olajos magvak, állati zsiradék és alma van kitéve az etetőbe, megtettük, ami tőlünk telik, innentől már csak várni kell a kis vendégeket! Kellemes csicsergés lesz a köszönetnyilvánításuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!