Diáksport

2019.09.30. 11:38

Fittebbek az iskolások a mindennapos testnevelés miatt

A sport nem csak a testet edzi, olyan készségeket is fejleszt, amelyek a sikeres felnőtté válást segítik.

Budapest, 2016. szeptember 30. Általános iskolás diákok versenyeznek az Európai Diáksport Napja alkalmából megrendezett 2016 méteres váltófutáson a Budapesti Honvéd SE atlétikai pályáján 2016. szeptember 30-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Harminckilenc ország hárommillió tanulója mozgott szeptember 27-én az európai diáksport napján.

A hazai kezdeményezésű programhoz itthon 450 ezer diák csatlakozott – mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Diák­sportszövetség elnöke.

Balogh Gábor kiemelte, hogy

az iskolai fittségmérések alapján már látszik: fejlődött a diákok állóképessége a mindennapos testnevelés bevezetése óta, ugyanakkor még mindig riasztóan sok az elhízott gyerek.

Szerinte akkor lehet változást elérni, ha sikerül elültetni a gyermekekben a napi mozgás igényét, és a saját bőrükön tapasztalják meg a pozitív hatásokat.

A program eredményességét és fontosságát elismerve 2017-ben a parlament hivatalosan is a diáksport napjává nyilvánította szeptember utolsó péntekjét.

Jövőre azt a célt tűzték ki, hogy minden második diák bekapcsolódjon a közös programba.

– Tudjuk, hogy a sport nem csak a testet edzi. A sikeres felnőtté váláshoz számos olyan készségre van szükség, ami tanulható, s amit éppen a sport tud megadni. Én magam is a sport által tanultam meg, hogyan kell célokat kitűzni és megdolgozni értük, hogy miként lehet hatékonyan beosztani az időt és az erőforrásokat, vagy éppen feldolgozni a kudarcélményeket. Nagyon fontos tehát a gyerekek motiválása – mondta a Magyar Nemzetnek Balogh Gábor.

A mindennapos testnevelés feltételeinek javításán folyamatosan dolgozik a kormány, ami újabb tornatermek és tanuszodák építését támogatja.

A sportnap megnyitóján Varga Judit igazságügyi miniszter, az esemény védnöke arról beszélt: korábban ő is aktív sportoló volt, most pedig sportoló családanyaként és állami vezetőként teljes szívéből támogatja a magyar diákok és emberek sportolását.

Borítókép: Általános iskolás diákok versenyeznek az Európai Diáksport Napja alkalmából megrendezett 2016 méteres váltófutáson a Budapesti Honvéd SE atlétikai pályáján 2016. szeptember 30-án

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!