mire ügyeljen?

2019.07.05. 13:00

Öt kifejezés, ami gyengítheti az alkupozíciót egy bértárgyaláson

Vannak szavak, amelyektől jobb tartózkodni bizonyos szituációkban.

Forrás: Shutterstock

A bértárgyalás előtt érdemes például előre felkészülni a munkapiac ajánlataival, a cég feltételeivel és elvárásaival. De pontosan melyek azok a kifejezések, amelyek erősítik és melyek azok, amelyek gyengítik az alkupozíciónkat? – írja a Növekedés.

1. Jelenleg X forint a fizetésem.

Egy állásinterjún általában a jelenlegi keresetre vonatkozó kérdéssel indul a bértárgyalási rész. Ilyenkor azonban nem érdemes rögtön rávágni, pontosan mennyi jelenleg a fizetésünk, inkább nagyságrendekről tájékoztassuk az interjúztatókat. Ha megtudják a pontos összeget, könnyen lehet, hogy bár magasabb fizetést szántak nekünk, örülnek, ha kevesebbel is beérjük.

2. Ez az összeg nem megfelelő számomra.

Ha nem tetszik egy felkínált lehetőség, ahelyett, hogy negatívan kijelentjük, nem előnyös számunkra a dolog, inkább fogalmazzunk így: „sokkal jobban örülnék, ha...” Egy kis kutatómunkával könnyen kideríthetjük, hogy jelenlegi végzettségünk és tapasztalatunk mennyit ér az adott cégnél, így adatokkal alátámasztva érvelhetünk, és méltányos igényeket támaszthatunk a vállalat felé.

3. A fizetési igényem a következő...

Nem kelt jó benyomást, ha jóval magasabb összeget mondunk az aktuális keresetünknél, de abból sem jövünk ki jól, ha eláruljuk a pontos összeget. Akkor mi a megoldás? A legjobb, ha rákérdezünk, hogy mit tartalmaz a cafetéria és milyen egyéb juttatásokat (autó, telefon, latop) kínál a cég. Ennek fényében már könnyebb eldönteni, milyen pénzösszeg lenne megfelelő a felek számára.

4. Tehetünk egy próbát...

Az olyan kifejezések, mint „tehetünk egy próbát” vagy „megpróbálom” passzív kijelentések, amelyek, azt sugallják, hogy bizonytalanok vagyunk. Érdemes inkább úgy fogalmazni, hogy „sokkal előnyösebb lenne számomra, ha…”.

5. Elfogadom az első ajánlatot.

Még ha pályakezdő valaki, akkor sem kötelező az első bérajánlatot elfogadni, ugyanakkor érdemes mérlegelni azt is, hogy mi mindent lehet tanulni az adott munkakörben: ha a pozíció komoly szaktudással gazdagít, érdemes kompromisszumot kötni, és csekélyebb bérrel is beérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!