önkéntes munka

2019.06.21. 11:57

Megszabadították a hulladéktól a Tisza-tó egy szakaszát (videó)

A szervezők reményei szerint röpke 50 év alatt megtisztíthatják a területet, hogy a gyermekeik már csak vízitúrázni járjanak majd a Tiszára.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Hulladékból készült hajókkal vesszük fel a harcot a hulladék ellen – nyilatkozták a PestiSrácoknak a PET kalózok, azaz azok az önkéntesek, akik ezúttal a Tisza-tó egy szakaszának megtisztítására vállalkoztak a meglehetősen mostoha körülmények között. A portál megtudta, napi egy tonna hulladékot szedtek össze a partról, a nádasokból, amelynek jó része a határon túlról érkezik hazánkba.

Az immár hagyományosnak mondható Felső-Tiszai PET Kupa sorozat idén Tisza-tavi futammal is bővült, ezúttal a Természetfilm.hu egyesület szervezésében. A június 14. és 18. között lezajlott Tisza-túra keretében keretében az induló 7 csapat Tiszafüredtől Kisköréig evezett saját építésű pillepalack hajóikon, hogy megtisztítsák a folyót és a tavat a felhalmozódott, főként pillepalack hulladéktól.

Pénzért senki nem vállalná ezt a munkát

A lelkes önkéntes hulladékgyűjtők, a PET kalózok élete nemcsak játék és mese. Aki a júniusi hőségben a rövid ruha mellett döntött, azon felváltva éktelenkedtek szúnyogcsípések és bögölymarások, míg mások hosszúnadrágban, ingben gázoltak a parti ingoványba, hogy a szemétszigeteket felszámolják.

A Tisza-tó csodálatos vidék. Ugyanakkor

megrázó élmény egy mellékágba becsónakázva megtapasztalni, mennyire háborítatlan, félvad a környezet, majd a csónak gerjesztette hullámok nyomán nem a sás susogását, hanem PET-palackok és műanyaghulladék ütemes egymásnak koccanását hallgatni.

Mint a PestiSrácok videójában is elhangzik, a több tonnányi szemét összegyűjtésének dacára a jórészt külföldről, Ukrajnából érkező hulladék több mint 99 százaléka még mindig a partokon, a nádasokban fennakadva várja az eltakarítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!