figyeljünk rá

2019.04.23. 14:26

Miért nem elég csak egy anyajegyet megmutatni a bőgyógyásznak?

Az elmúlt tíz évben megduplázódott a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulásának gyakorisága.

Forrás: Shutterstock

Miért nem elég csak egy anyajegyet megmutatni, miért kell az egész testfelületet ellenőrizni? Miért fontos a korai diagnózis, és kinek kell fél vagy akár negyedévente is szűrővizsgálatra mennie? A válaszokat Dr. Vincze Ildikó, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológus főorvosa adta meg – írja a Család.

Miért ne mondjuk, hogy „Csak ezt az egyet szeretném megmutatni”?

Az atípusos anyajegyek lehetnek szabálytalan alakúak, esetleg többféle barna színárnyalatú részből állnak, vagy eltérő tapintatú területek különíthetők el bennük. Könnyen gondolhatjuk azt, hogy a szabálytalan alak, a színbéli eltérések rosszindulatú elváltozás jelei.

Ha az önvizsgálat során ilyesmit észlelünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, de ne csak ezt az egy anyajegyet mutassuk meg a bőrgyógyásznak – javasolják a szakemberek. Különösen akkor, ha régen jártunk anyajegyszűrésen vagy a magas rizikójú csoportba tartozunk.

A rosszindulatú elváltozás a testen bárhol megjelenhet, és sokszor nem is meglévő anyajegyből alakul ki

- figyelmeztetett Dr. Vincze Ildikó.

Hogyan segíthet a masszőr vagy a fodrász a korai felismerésben?

Rosszindulatú elváltozás a fejbőrön is kialakulhat, ami az önellenőrzéskor – még segítséggel is – igen nehezen látható terület. Ha fodrászként azt látjuk, hogy vendégünk fejbőrén növekszik az anyajegy, vagy viszkető, esetleg vérző elváltozás látható, javasoljuk a vendégünknek, hogy keressen fel egy bőrgyógyászt – tanácsolta a szakember.

Ugyanígy figyelmeztetheti a vendégét a masszőr a háton látható elváltozásokra, a manikűrös, pedikűrös pedig a köröm alatti területeken látható gyanús jelekre. A szemben és szájnyálkahártyán megjelenő elváltozásokat pedig a szemész vagy a fogorvos veheti észre korán.

Melanoma: miért fontos, hogy azonnal cselekedjünk?

Az elmúlt tíz évben megduplázódott a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulásának gyakorisága. A legveszélyesebb formája a melanoma, mely akár hónapok alatt is drasztikusan növekedhet. Először vízszintesen, vagyis szabad szemmel is láthatóan megnő a pigmentált elváltozás mérete. Ha ekkor orvoshoz fordulunk, még jó eséllyel következmények nélkül megszabadulhatunk tőle. Az elváltozások korai felismerése és mielőbbi, sebészi úton történő eltávolítása a teljes gyógyulást jelentheti. Ilyenkor az ötéves túlélési esély 100%.

Később azonban a rosszindulatú elváltozás már függőleges irányban, a bőr mélyebb rétegei felé is terjed, amit szabad szemmel már nem tudunk észrevenni.

A véráramba eljutva pedig már áttéteket okozhat.

Előrehaladott stádiumban diagnosztizálva férfiaknál 8, nőknél 25 százalék az esély a gyógyulásra.

Azt javasoljuk, hogy évente egyszer mindenki vegyen részt teljes testtérképes anyajegyszűrésen. Ha azonban szabálytalan elváltozást látunk, akkor a következő vizsgálat akár fél-, vagy negyedév múlva is lehet, hogy ha kell, idejében eltávolíthassuk a problémás részt – idézte a bőrgyógyászt az Anyajegyszűrő Központ.

Borítókép és fotó: illusztráció / shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!