érdemes lehet

2019.02.13. 20:34

Ön számolja, mennyi hajszálat veszít el egy nap?

Többféle oka is lehet annak, ha az átlagosnál jobban hullik a hajunk, de a folyamat nagyrészt visszafordítható.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ShotPrime Studio

Átlagban napi 100 elvesztett hajszál még nem ad okot aggodalomra. Akkor van gond, ha a kihullottak helyén nem nőnek újabbak, és emiatt a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük. A hajhullást nagymértékben befolyásolják az örökletes tényezők, ugyanakkor bizonyos betegségek, például pajzsmirigyprobléma vagy nőgyógyászati panasz is állhat a hátterében.

A gyógyszerek mellékhatásként szintén jelentkezhet hajhullás, de a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, például fog- vagy ínygyulladás is okozhatja. A vitamin- és ásványianyag-hiány, illetve a fejbőr gombás fertőzése szintén nagyfokú hajvesztéshez vezethet.

Ha külsőleg nem látható gyulladásra, fertőzésre, egyéb eltérésre utaló jel, a pácienstől kapott információk segíthetik a diagnózis felállítását. A panaszok megvitatása során kiderülhet például, hogy a beteg épp egy stresszesebb időszakon van túl, esetleg a hajhullás összeköthető az intenzív fogyókúra megkezdésének időpontjával. Ezek után, amennyiben szükséges, a további vizsgálatok már célzottan végezhetők el. A hajhullás okairól a vérvizsgálat és a hajszálak mikroszkópos elemzése, az úgynevezett trichogrammvizsgálat is sokat elárulhat.

Öröklött hajlam esetén a folyamat rendszerint csak lassítható. A gyógyszerszedés, a stressz vagy a hajkárosodások (pl. hajfestékek, hajvasaló) miatt jelentkező hajhullás viszont a kiváltó ok elhagyása után rendszerint megszűnik, és bizonyos idő elteltével a haj megint dússá válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!