Finomságok

2018.12.13. 16:10

Szép kötet jelent meg a magyar cukrászdákról és kávéházakról

A szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó tavaly vágott bele nagyszabású sorozatába, mely tematikusan mutat be egy-egy szakmát, ágazatot igényes, ismeretterjesztő albumok formájában.

A Nemzeti Értékek Könyvkiadó sorozatában A jó magyar pálinka, A jó magyar sör, A magyar húsmívesség, a Mindennapi kenyerünk kötetek a korábbi években láttak napvilágot, a Magyar cukrászdák és kávéházak című könyv pedig idén novemberben jelent meg. A 432 oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából. Közel száz portrét nyújt a szakma legkiválóbb szereplőiről, és számos kultúr- és ipartörténeti írás vezet be a cukrászvilág rejtelmeibe, több száz fotó kíséretében.

Mi volt Békés megye kultikus édessége? Hogyan készítik Szolnokon az Islert? Melyik desszert nyerte meg több mint száz éve a Párizsi Édesség Világkiállítás fődíját? Mikor alakultak az első hazai cukrászdák? Mi az első magyar termék, amely bekerült a világ legjobb ötven élelmiszere közé?

Milyen hungarikumok vannak az édességeink között? Hol kóstolhatjuk meg minden évben néhány hétig az összes fennmaradt Kossuth nevével fémjelzett süteményt?

Ki volt Kérszigeti Dékány Mihály? Milyen volt cukrászdát üzemeltetni a Horthy-korszakban, az ötvenes években vagy a hetvenes években? Mi mindent lehet grillázsból készíteni? Melyik kisvárosban ápolják a Rákóczi-túrós hagyományát, s ki volt a sütemény névadója?

A Magyar cukrászdák és kávéházak című kötet családtörténetei számos ilyen kérdésre adnak választ, s közben a történetek sorai között végigjárhatjuk évtizedek, sőt évszázadok generációs fejlődését, küzdelmét, amelyben ott van a történelmi háttér változó időszaka, ott van az édesapák hite, s ott van a fiatalok megújuló és megújító ereje.

A rendszerváltás óta sorra nyitottak a cukrászdák, amelyek az egykori hazai tradíciókra építve alakították ki a kínálatukat. Ma már újra természetes szokásunk lehet, hogy vasárnap beülünk a családunkkal a kedvenc cukrászdánkba, vagy a családi összejövetelre összeválogatjuk a süteményeket – éljünk az ország bármely pontján.

Hogy ez valódi nemzeti értékünk, akkor vesszük észre, amikor külföldön járva nem találjuk a megszokott cukrászdákat és a frissen kapható süteményeket.

Az elmúlt években a hazai kínálat jelentősen kibővült, a Monarchia időszakában született tradicionális magyar süteményeknek megjelentek az újragondolt változatai, vagy a francia típusú trüffel krémek, mousse torták, monodesszertek, új technológiákkal, új ízekkel. S közben évente próbára teszi és ösztönzi a kísérletezésre a hazai cukrászokat az ország torta verseny. Kaphatunk ma már szinte minden jobb cukrászdában cukormentes és gluténmentes finomságokat. Az egykor világviszonylatban is meghatározó magyar cukrászat hagyományai újra minőségi irányt vesznek, s teret kapnak az újítások, a kreatív különlegességek.

A magyar cukrászatba ahogy bepillantunk, valódi értékekkel találkozunk, bizakodással és bátorító erővel olvashatjuk a szakma vonzerejét. Ma is érdemes minőségi, kézműves munkával foglalkozni. Erről szól az a közel száz portré, amely a cukrász szakma színe-javát mutatja be.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Címkék#cukrászda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!