Egyszerű óvintézkedések

2018.10.31. 07:54

Tíz dolog, amit ne csináljunk Android mobillal

A haladó felhasználók már mindet tudják… Vagy mégsem? Alapfokú kiskáté kezdő okostelefonos felhasználóknak.

A hirado.hu összeállításából kiderül, melyek a leggyakoribb baklövések, amiket Android-tulajdonosként elkövethetünk.

1. Ne legyünk restek zárni a kijelzőt!

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy az adataink védelme mindenek előtt való. Mint írják, bármennyire is nyilvánvalónak tűnik, hogy az egyre gyarapodó és mind fejlettebb biztonsági megoldások közül valamelyiket kötelezően alkalmazzuk, a felhasználók harmada sem PIN-kódot, sem ujjlenyomat-olvasót, sem arcfelismerőt nem aktivál a mobilján. Inkább kiteszik kíváncsi szemeknek az összes adatukat, de nem bajlódnak képernyőzárral. Pedig ez lenne a legkevesebb, amit megtehetnének a biztonságukért.

2. Ne felejtsük frissíteni!

Gyártótól függően havonta, kéthavonta érkeznek a Google operációs rendszer, s szinte naponta valamelyik telepített szoftver frissítései. Ezek a leggyakrabban biztonsági hibákat, hézagokat javítanak. Márpedig a foltozatlan maradó rések a kiberbűnözők a kedvenc, még a vírusoknál is kényelmesebb bejáratai a készülékekbe.

3. Ne töltsük USB-ről!

Minden egyes töltési ciklus rövidíti az akkumulátor élettartamát.

A számítógép USB-portján át szivárgó lassú töltés az akku korai elöregedését okozza: ennél még a legalább divatos, mert nem ennyire lassú vezeték nélküli töltés is jobb.

4. Ne maradjon el a biztonsági másolat készítése!

Felmérések szerint egy okostelefon elhagyása, vagy tönkremenetele esetén a leginkább a tárolt fotók, videók elvesztését fájlalják a felhasználók. Nem éppen szórakoztató elfoglaltság, de érdemes ezeket rendszeres időközönként menteni számítógépre. Ha nem akarunk időt szánni rá, akkor

telepítsük például a Google Fotók alkalmazást, amely wifin automatikusan menti az összes képünket.

A korlátlan ingyenes tárhelyen a rendszer csak akkor tömöríti a képeinket, ha egy fotó 16 megapixelnél nagyobb, illetve, ha a videó 1080 pixelesnél jobb felbontású: tíz mobilból kilenc nem tud ennél nagyobb képeket produkálni.

Ráadásul a „Hely felszabadítása” opcióval elérhetjük, hogy a Google az összes fotót a felhőbe mentse el, s ezzel óriási tárhelyet lehet felszabadítani. Előtte azért a legfontosabb képeinkről célszerű eredeti minőségben egy mentést készíteni számítógépre vagy más adathordozóra.

5. Ne hagyjuk túlmelegedni!

Az Android telefonok felrobbantásáról szóló történeteket nem a képzelet szülte: többségüket elromlott, netán nem gyári akkumulátor, kontakthibás kábel vagy túlmelegedés okozta. A legbiztonságosabb a telefont szobahőmérsékleten tartani.

Fotó: Shutterstock

6. Ne felejtsük védeni a kijelzőt!

Ez az okostelefon legdrágább alkatrésze: ha sérül, többnyire egyszerűbb új mobilt venni, mint javíttatni.

A fóliákról megoszlanak a vélemények: kérdés, hogy mi értelme a QHD kijelzős telefon vásárlásának, ha összekarmolt fólián át nézzük a lerongált képet. Kirándulásra, sportolásra azonban biztosan elengedhetetlen egy masszív, az mobil elő- és a hátlapot egyaránt védő tok beszerzése. A flip tokok többnyire a legrosszabbkor, esés közben nyílnak ki: biztonságot a kemény műanyagfedél nyújt.

7. Ne vigyük vízbe!

Fórumok és Youtube-videók népszerű témája a víz alatti videófelvétel. Bármit is mondjanak róla, csak az számít, amire a gyártó garanciát nyújt. Az IP67-es védelem a gyakorlatban annyi jelent, hogy a kézmosáskor ráfröcsögő víz, szemerkélő eső ellen védett. Az IP68-as víz alatt is folyamatosan használható, de csak a gyártó által megadott ideig.

Nem árthat alaposan átböngészni a gyártó előírásait, mert például az egyik legnépszerűbb androidos cég pár éve víz alatti videóval reklámozta termékét, holott a garanciája nem terjedt ki ilyen kalandokra.

8. Ne tartsuk a képgalériában a bizalmas fotókat!

Kényelmetlen helyzetek adódhatnak, ha az ismerős a galériában túl gyorsan lapoz. Az újabb készülékek már eleve tartalmazzák a jelszóval védett könyvtárak létrehozásának lehetőségét.

Ha nincs ilyen, akkor a számos letölthető megoldás közül javasolt például a PIN kóddal védhető, ingyenesen letölthető Gallery Vault használata.

9. Ne hagyjuk, hogy kiderüljenek az előzmények!

Még egy karácsonyi ajándék örömét is csökkenti, ha a megajándékozandó fél a telefonunk böngészőjében a felkeresett oldalak vétlen szemlélésekor jön rá, hogy várhatóan mivel ajándékozzák meg.

Kényesebb témák esetén

ne felejtsük el a keresés befejezésekor a böngészőben, a fordítóprogramban és más applikációkban is törölni az előzményeket.

Böngészésnél a legjobb inkognitólapot nyitni.

10. Ne telepítsünk ismeretlen forrásból!

Attól, hogy egy barát küldi át a telepítendő szoftvert, az még bőven vírusos lehet, csak még ő sem tud róla. A legtöbb program egy gyorséttermi szendvics árán beszerezhető, ami nem lehet probléma az egyhavi átlagjövedelem árán vásárolt mobil használata esetén.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!