elemezzen velünk

2018.10.05. 14:10

Most megtudhatja, főnöke melyik vezetői típushoz tartozik

A jó munkakapcsolathoz tudni kell, kivel áll szemben, ezért érdemes alaposan kiismerni a főnökét, és máris elsimulhatnak a konfliktusok.

Mediaworks/Fanny

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dmytro Zinkevych

Ha a Vasárnap reggel összeállítása alapján valamelyik jellemzésben ráismer a munkaadójára, félig nyert ügye van, hiszen tudni fogja, mit szabad és mit nem.

A kiabálós

Az a főnök, aki folyton ordibál, a lelke mélyén nem elég magabiztos. Ezért úgy próbál tekintélyre szert tenni, és bizonyítani az igazát, hogy ráüvölt az alkalmazottaira.

Mit tegyen? Ne oktassa ki, ne próbálja nyugtatni, ne szálljon vitába vele, és – ez a legnehezebb – ne sírja el magát. A legjobb, amit tehet, hogy nyugodtan végighallgatja, majd higgadtan, a szemébe nézve válaszol. Egy idő után még az elismerését is kivívhatja ezzel a viselkedéssel.

Az intrikus

Az ilyen típusú főnök mindent tudni akar a munkatársairól, akiket aztán rendkívül ügyesen manipulál a megszerzett információk segítségével. Nagyon intelligens, így könnyedén behálózza az alkalmazottakat. Ha véletlenül kiderül, miben mesterkedik, természetesen arra fogja a dolgot, hogy a cég érdekei ezt kívánták, bár valójában csak a saját pozícióját próbálta erősíteni.

Mit tegyen? Óvakodjon attól, hogy bizalmas információkat osszon meg vele, mert visszaélhet velük. Ha egy kollégájára tesz rosszalló megjegyzést, ne menjen bele a játékba, inkább hangsúlyozza az illető jó tulajdonságait.

A „csak egy perc” típus

Türelmetlen ember, de nem durva. Rengeteg mindenen jár egyszerre az agya, ezért gyakran követhetetlen az észjárása. Akkor lenne elégedett, ha az, amit kigondol, azon nyomban meg is valósulna. Ez, persze, lehetetlen, ezért állandó feszültségben él.

Mit tegyen? Mivel türelmetlensége figyelmetlenséggel párosul, ne várja tőle, hogy megjegyezze, amit fél órával korábban mondott. Mindent írjon le e-mailben, hogy szükség esetén legyen mire hivatkoznia.

A tehetségtelen

Ő az, aki nagy szavak mögé rejti a hiányosságait, de szinte mindenki átlát rajta. Sajnos nem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek révén jó vezetővé válhatna, emiatt képtelen egyben tartani a csapatát. Az a tény, hogy főnök lett belőle, a sérthetetlenség érzésével ruházza fel, és nagyképűvé teszi.

Mit tegyen? Kétszer is gondolja meg, mielőtt bármilyen kritikát fogalmazna meg vele szemben, mert hirtelen haragra gerjedhet, amit akár azonnali felmondólevél is követhet.

A félelmet keltő

Rengeteget dolgozik, mert folyamatosan attól retteg, hogy csődbe megy a cég, vagy elveszti a pozícióját. Paranoiáját az alkalmazottakra is ráerőlteti, mert úgy gondolja, a félelem a legjobb motiváció a fejlődéshez. A beosztottak gyakran idejekorán kilépnek a cégtől, mert nem képesek elviselni az ott uralkodó, nyomasztó légkört.

Mit tegyen? Ha önnek is ilyen a főnöke, nincs értelme a taktikázásnak: vagy megpróbál együttélni a helyzettel, vagy mielőbb felmond…

Ha a kollégákkal van baj…

A mobbing szó jelentése: egymás fúrása, kiközösítése, olyan ellenséges és etikátlan kommunikáció, amely egy vagy több személy részéről egyetlen ember ellen irányul, és legalább fél éven át tart, minimum heti egy inzultussal. A jelenség egyik legfőbb jellemzője a hátulról támadás, ami miatt az érintett leginkább csak a légkörből érzi, hogy valami történik a háttérben. Fontos tehát, hogy ha megoldatlan konfliktusunk van a munkahelyünkön, azon nyomban kezdjük el keresni a megoldási lehetőségeket. Már az első bántásokat sem szabad szó nélkül hagyni, mert a némaság az „ügyeletes bűnbak”-szindróma kialakulásához, később pedig akár depresszióhoz is vezethet.

A vezetésnek döntő szerepe van a folyamatban, hiszen egy jó főnök észleli a feszültséget, és igyekszik tenni ellene, mintát ad a kulturált szóhasználatra és egymás megbecsülésére. A beosztottat hosszú távon csak akkor lehet piszkálni, ha a felettes is benne van a játszmában, vagy legalábbis szemet huny felette. A nem kellően tisztázott feladatok és az emiatt elért gyengébb teljesítményt követő bűnbakkeresés a mobbing melegágyai lehetnek.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Dmytro Zinkevych

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!