Bátorítás sportcipőbe fűzve

2018.09.28. 12:01

Sportolók is támogatják az Egy cipőben járunk programot

A jótékonysági akció lényege egy sportcipő-gyűjtési akció, amely a nehéz körülmények között élő gyermekek, tanulók mindennapos testnevelését, testmozgását és sportolását segíti. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) társadalmi felelősségvállalási programjának fő célkitűzése, hogy a pénteki Európai Diáksport Napján felhívja a figyelmet arra: a sportolásban ugyanolyan fontos az egyenlő esélyek biztosítása, mint az élet más területén.

Az esemény pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, a támogató élsportolók a sportcipők mellett motiváló üzeneteiket is elküldik a gyerekeknek a cipőfűzőkre kötve.

„A társadalmi szerepvállalás és az adományozás rendkívül fontos az életemben. Amit kifele adunk az életben, azt kapjuk vissza” – fejtette ki Balogh Gábor, az MDSZ elnöke. – „Amikor sportoló voltam, az edzőimtől odafigyelést, törődést, koncentrációt kaptam, ezt a pályafutásom után igyekezetem visszaadni.”

A kétszeres világbajnok öttusázó kitért rá, az Európai Diáksport Napján 30 ország 2,5 millió diákja sportol. Leszögezte, kollégáival úgy gondolják,

minden gyereknek részesülnie kell a mozgás öröméből, függetlenül attól, hogy milyen anyagi körülmények között él, vagy mennyire tudja támogatni a családja.

Kifejtette, felmérés mutatja: a szegényebb térségekben sokkal rosszabb fizikai állapotban vannak a gyerekek, s céljuk az, hogy a legalapvetőbb felszerelést biztosítsák. A november 15-ig tartó kezdeményezéshez – amelyben, mint jelezte, minden megkeresett sportoló örömmel vesz részt – annak honlapján, a www.egycipoben.hu weboldalon keresztül bárki csatlakozhat.

A cipőket várhatóan december elején kezdik eljuttatni a gyerekekhez.

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó az MTI-nek elmondta, gyerekcentrikus személyiséget kapott a sorstól.

„Ők a jövőnk fő letéteményesei. Olyan régiók is vannak az országban, amelyek kiesnek a figyelem és a lehetőségek alól. Nekünk megadatott egy pálya, egy irány a sikerességben, örülnénk, ha ez másoknak is megadatna” – fejtette ki. „Nekem az olimpiai sikerekhez a kitartás volt az egyik fő segítség.” – tette hozzá. Elárulta, a cipőfűzőre kötve is erről írt.

„Büszkén és talán nagyobb kedvvel fognak mozogni ezekben a cipőkben, jobban érzik benne magukat”

– mondta az MTI kérdésére a vb-bronzérmes gátfutó Baji Balázs. – „Szerencsére módunkban áll segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeknek, hogy kapjanak egy lökést a mozgás és a boldogság felé, hiszen a kettő kéz a kézben jár.”

„Remek, hogy ilyen sokan csatlakoztak, élsportolók, olimpiai bajnokok számos sportágból” – emelte ki az ötkarikás aranyérmes labdarúgó Dunai Antal az MTI-nek. – „Sportos nemzet vagyunk, minden sportágat szeretünk, csak kell egy kis eredmény is.” Közölte, a Magyar Labdarúgó Szövetség húsz pár cipőt ajánlott fel, hogy „legyenek még majd jó focisták.” Saját, cipőfűzőhöz csatolt üzenete ez volt: „A sport mindig előre visz”.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!