mire vigyázzunk?

2018.09.03. 16:44

Íme néhány tipp, hogy a gyerek a neten is biztonságban legyen

Az egyik legnépszerűbb üzenetküldő, a Viber összegyűjtötte a legfontosabbakat.

Forrás: Shutterstock

A kommunikáció mára már nagyrészt különböző üzenetküldő alkalmazásokon keresztül zajlik, ezért kiemelten fontos az online biztonság, különösen a kiskorúak tekintetében. A közelmúltban szerepelt a hírekben több olyan jelenség is (Kék bálna, Momo), melyek tragikus következményei rávilágítottak arra, mekkora befolyásoló erővel bír az online tér a gyermekekre, tinédzserekre.

A különböző sértő megkeresések és az online zaklatás ellen lehet és kell is védekezni, ehhez ad segítséget Atanas Raykov, az egyik népszerű üzenetküldő alkalmazás, a Viber kelet-közép-európai üzletfejlesztési igazgatója.

Íme pár gyerekeknek szóló tipp, amely segíthet elkerülni a bajt:

Soha ne add meg a telefonszámodat idegennek!

A saját telefonszám egy privát információ, fontos, hogy ne osszuk meg idegenekkel. Legyél körültekintő azzal kapcsolatban, hogy kinek adod meg a telefonszámodat, így elkerülhetők a zaklatók és kéretlen üzeneteik. A Viber senkivel nem osztja meg felhasználói adatait, így a telefonszámod megadása nélkül senki nem találhat meg az alkalmazáson belül.

Nézz utána, ha ismeretlen szám üzen neked!

Ha valamilyen módon mégis ismeretlen személy üzenne neked, először mindenképpen nézz utána, hogy ismerős-e a szám vagy az üzenetből felismered-e, hogy ki a küldő. Amennyiben kellemetlen, közönséges vagy ijesztő a tartalom, úgy könnyen letilthatod a nemkívánatos személyt az ismerősök beállításainak menüpontjában. A kéretlen felhasználókat több tiltási kérelem után automatikusan törli a Viber.

A kép és a név nem elég – mindig ellenőrizd a telefonszámot!

Az ismeretlen zaklatók kinyomozhatják az áldozatok barátainak nevét, vagy akár megszerzik fotóikat is. Nagyon fontos, hogy ha gyanúsnak találsz egy barátod nevében érkező üzenetet, akkor a név és a kép mellett ellenőrizd a küldő telefonszámát is. Ezt ugyanis nem lehet meghamisítani vagy lemásolni, így egy ismeretlen szám árulkodó jel lehet.

Merj beszélni szüleiddel, tanáraiddal vagy barátaiddal!

Sose érezd cikinek, hogy szólj, ha bántó vagy agresszív üzeneteket vagy képeket kapsz. Ez nemcsak a suliban vagy az utcán történhet, de online is könnyen előfordulhat. A testi és lelki épséged a legfontosabb, ezért minden gyanús, benned félelmet keltő esetről beszélj szüleiddel, barátaiddal vagy tanáraiddal. Segítséget kérni sosem késő, és nem kínos! A mai világban könnyen megállítható a zaklatás, és a hatóságok le is tudják nyomozni a tettest.

A Viber továbbra is kiemelten figyel a biztonságra, végponttól-végpontig tartó titkosítással védi felhasználói adatait, nem tárolja az üzeneteket, és minden tartalmat csak a beszélgetőpartnerek láthatnak.

Raykov oktatóvideója itt látható:

Borítókép: Shutterstock / Iakov Filimonov

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!