Kalandozás a múltban

2018.05.10. 10:14

Legyen Ön is Indiana Jones!

Ki ne szeretett volna gyerekként régész lenni? Indiana Jones vagy Lara Croft, netán az Elveszett ereklyék fosztogatóinak bőrébe bújva ősi rejtélyek nyomába eredni, sötét titkokat megfejteni és szebbnél szebb relikviákat megmenteni? Most itt a lehetőség: május 26-án immár ötödik alkalommal kerül sor a Régészet Napjára.

Május 26-án, szombaton a múzeumok, egyetemek és kutatóintézetek megnyitják „titkos” raktáraikat! Az ország 24 városában ismeretterjesztő előadások, filmvetítések, kézműves, gasztronómiai és zenei programok, a vállalkozóbb kedvűek számára pedig vezetett túrák lesznek a Régészet Napján. A fővárosi intézmények most először közös „régészeti fesztivállal” készülnek.

A Régészet Napja 2018 fő témája az egyéni sorsok világa, hiszen a legújabb antropológiai és genetikai vizsgálatoknak köszönhetően ma már az írásos források előtti időszakok hőseinek élettörténetét is megismerhetjük. Így a szemünk előtt elevenednek meg a múlt meghatározó alakjai: királyok, hadvezérek, tudósok és felfedezők... olyan híres, hírhedt vagy épp a névtelenség homályába veszett személyiségek, akikről a régészet segítségével lebilincselő titkokat és izgalmas újdonságokat tudhatunk meg. Kísérleti régészeti bemutatók és előadások révén a különböző foglalkozásokat űzők nyomába eredhetünk, a táplálkozás, az életmód és az életkörülmények rekonstrukciójának segítségével pedig bele is képzelhetjük magunkat a több száz vagy ezer évvel ezelőtt élt emberek mindennapjaiba.

Tatabányán egy nemrégiben feltárt különleges rézkori sír ölelkező emberpárjának történetéről hallhatunk, az MTA Humán Tudományok Kutatóházában pedig paleolit vadászokkal és a Kárpát-medence legkorábbi leprásaival is megismerkedhetünk. Megtanulhatjuk a nemmeghatározás és az életkorbecslés fortélyait, és az évezredes csontokon betegségekről, sérülésekről árulkodó nyomokat kereshetünk.

Zalaegerszegen és Budapesten római sírköveket bírnak szóra a régészek, míg Pécsett Maximinust, a rettenetes pannoniai bajkeverő kel életre – persze csak képletesen... Megtudhatjuk, ki volt a valódi Janus Pannonius és talán azt is, hogy hová temették (Orseolo) Péter királyt. Kecskeméten a Kiskunság avar nagyuraival köthetünk szövetséget, míg Salgótarjánban megismerhetjük a vértesszőlősi „Samu” előkerülésének valódi, kalandos történetét.

Békéscsabán régi korok reggelijeivel és ebédeivel ismerkedhetünk, míg Szombathelyen megtudhatjuk, hogy egy középkori városban házasodás útján hogyan emelkedhetett valaki egyre feljebb a társadalmi ranglétrán. Szolnokon és a fővárosban is hagyományőrző csapatok gondoskodnak majd a valódi időutazásról, ezalatt Zalaegerszegen saját készítésű íjjal vehetjük üldözőbe a Csodaszarvast.

A Régészet Napja országos programsorozatot a Magyar Régész Szövetség hívta életre 2014-ben, azzal a nem titkolt céllal, hogy a magyar régészek munkájára irányítsa a figyelmet. A felhíváshoz már első alkalommal is több száz kolléga csatlakozott, akik azóta is minden évben töretlen lelkesedéssel vesznek részt a rendezvény lebonyolításában.

A rendezvény teljes programkínálata a www.regeszetnapja.hu oldalon érhető el.

Borítókép: Kovacsóczy Bernadett régész egy avar sírból előkerült kardot tart a kecskeméti Katona József Múzeumban 2016. május 24-én.

Forrás: MTI / Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!