Cryotech-módszer

2018.01.12. 13:29

Sikereresek a lefagyasztott embriót alkalmazó lombikbébi-kezelések

Szinte ugyanolyan vagy még nagyobb sikerrel esnek teherbe azok a nők, akiknél lombikbébi-kezeléskor lefagyasztott embriót alkalmaznak, mint azok, akiknél frissen leszívott petesejteket – derítették ki tanulmányukban vietnami és ausztrál kutatók.

Lan Vung vietnami kutató az ausztráliai Adelaide-i Egyetem szakembereivel együttműködve készült tanulmányában 800 olyan meddő nő esetét vizsgálta, akik nem policisztás petefészek betegségben (PCOS) szenvedtek. A több szervet is érintő, összetett női hormonális betegség meddőséget okozhat. A lombikbébi-kezelések során végzett kutatásuk, viszont azt bizonyította, hogy egyforma vagy nagyobb eséllyel esnek teherbe a lefagyasztott embriót alkalmazó nők, mint a frissen leszívott petesejteket használó hölgyek.

„A fagyasztottembrió-technika egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a meddőségi klinikákon világszerte, ezért fontos a kutatásunk a meddőségi szakemberek és kutatók valamint a gyermekre vágyó párok körében”

- mondta Lan Vung, a Ho Si Min-városi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányba bevont nők valamennyien egy ciklusos lombikbébi-kezelésben vettek részt vagy frissen leszívott petesejt megtermékenyítése nyomán történt embrióbeültetéssel, vagy lefagyasztott embriók felhasználásával a megtermékenyítést elősegítő szerek használata nélkül. Utóbbi esetben a nők 36 százaléka esett teherbe már az első próbálkozás után, míg a friss embriók alkalmazása esetében a nők 35 százaléka.

Az élve szülések aránya is hasonló volt, a lefagyasztott embriók esetében 34 százalék, a másik csoportnál 32 százalék. Ben Mol ausztrál professzor hangoztatta:

„A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a policisztás petefészek betegség miatt meddő nők esetében jóval nagyobb arányú az élve szülés, ha lombikbébi-kezeléskor lefagyasztott embriót használnak”.

„Ez az új kutatás megmutatta, hogy a nem PCOS betegség miatt meddővé váltaknál is ugyanolyan arányban sikeres az élve szülés lefagyasztott embrió esetén, ami nagyon fontos hír a meddő nők számára világszerte” – tette hozzá.

Kutatásunk fontos megállapítása, hogy a lombikbébi-kezeléshez történő embriófagyasztás nem károsítja a párok esélyét a gyermekáldásra. A friss embrióval történő első próbálkozás után, a maradék embriókat le lehet fagyasztani és egyenként be lehet ültetni a méhbe, ami biztonságos és hatékony – magyarázta a professzor.

A kutatók hozzátették, hogy eredményeik a Cryotech néven ismert fagyasztásos módszerre vonatkoznak, nem az összesre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!