dobja el

2018.01.26. 16:07

Keveset dohányzik? Akkor is veszélyben lehet

Már napi egy cigaretta is jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyvérzés kockázatát.

A naponta elszívott cigaretták számának bármilyen nagy mértékű csökkentése is csak mintegy 50 százalékkal kisebb megbetegedési kockázatot eredményez az erős, naponta legalább 20 szálat elszívó dohányosok körében, átütő eredményt csak a dohányzás teljes abbahagyása hoz – olvasható abban a tanulmányban, amelyet Allan Hackshaw, a University College London munkatársa és kollégái a British Medical Journal című tudományos lapban publikáltak.

A világon jelenleg mintegy egymilliárd ember dohányzik, elsősorban a szegényebb országokban magas a teljes lakosságra nézve a dohányosok aránya.

Az, hogy a dohányzás nemcsak a rák, hanem az agyvérzés és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát is növeli, régóta ismert. Egy szívkoszorúér-betegségnél összeszűkülnek vagy összezáródnak az erek, aminek következménye szívinfarktus lehet.

Néhány országban, köztük Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban az elmúlt években folyamatosan növekedett azoknak a dohányosoknak a száma, akik naponta kevesebb mint tíz szálat szívnak el.

A kutatók szerint sokan vannak, akik azt hiszik, hogy ha naponta csak néhány cigarettát szívnak, az nem vagy csak kevéssé károsítja az egészségüket. Azt, hogy ez nem így van, már több tanulmány bizonyította. A szakértők a jelenség pontosabb megértése érdekében 141 tanulmányt értékeltek ki, amelyek 1946 és 2015 májusa között kerültek nyilvánosságra.

Azoknál a férfiaknál, akik napi egy cigarettát szívnak el, 48 százalékkal nagyobb a szívbetegség és 25 százalékkal az agyvérzés kialakulásának kockázata, mint a nemdohányzóknál. A nőknél még magasabb a rizikó: 57 százalékkal nagyobb a szívbetegség és 31 százalékkal nagyobb az agyvérzés kockázata. Összességében a napi egy cigarettát szívóknál a betegségek kialakulásának kockázata 40-50 százaléka a napi 20 cigarettát elszívókénak.

Tanulmányok szerint a cigarettafüstben lévő anyagok az erek falát károsítják, és érelmeszesedést és trombózist okoznak. A káros hatások már kis koncentrációban is jelentkeznek, részben már a passzív dohányosoknál is. A tüdőrák esetében azonban a kockázat a naponta elszívott cigaretták számával arányosan növekszik.

A legjobb az lenne, ha a dohányosok feladnák káros szenvedélyüket – írják a kutatók. Úgy vélik, az egészségügyi kampányoknak a teljes absztinenciát, nem pedig csak a dohányzás mértékének csökkentését kellene propagálniuk. A pozitív hatások nagyon gyorsan jelentkeznek a dohányzás abbahagyásával.

A szakértők szerint a nikotinpótló termékek vagy elektromos cigaretták nagy segítséget nyújthatnak a leszokásban.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!