tárolási tippek

2017.12.01. 17:21

Készítse fel a télre a kamrát!

Hűvös kamrában vagy pincében a zöldségek és gyümölcsök több hónapig is frissek maradnak.

Szeretné, hogy családja a téli hónapokban is egészséges maradjon? Kínálja őket naponta többször zöldséggel és gyümölccsel! Igazán szerencsés helyzetben van az, aki saját kertjének terméseit teheti az asztalra, de a befőzésen és a fagyasztáson kívül az is jó, ha tud spájzolni is egy-két darabot.

Füzérek

A lila, a vörös- és a fokhagyma szárát fonja össze, a fűszerpaprikát a szárakat átszúrva fűzze, majd akassza fel. A levágott szárrészű hagymaféléket egy régi, minden fej után összekötött nejlonharisnyában fellógatva, illetve szellős kosárban vagy lapos rekeszben, fatálcán szétterítve is tárolhatja.

Burgonya

Száraz időben szedje fel, és hagyja szikkadni, mielőtt letisztogatja. Töltse papír- vagy jutazsákba, esetleg rakja halomba hűvös, sötét helyen. Műanyag zsákban megrohadhat, a fénytől pedig kicsírázik vagy megzöldül, és mérgező anyagok keletkeznek benne. Havonta vizsgálja át a gumókat.

Hüvelyesek

Tárolás előtt válogassa ki a ráncos, törött vagy rágott szemeket. A szárazbabot, borsót és lencsét a legjobb sötét helyen, vászonzsákban tartani, de a légmentesen lezárt műanyag doboz, nejlonzacskó vagy csavaros tetejű befőttesüveg is megfelelő. Párás környezetben, ha magukba szívhatják a nedvességet, a babfélék megromlanak. A kerek lyukak zsizsikre utalnak, ilyenkor ki kell dobni a babot.

Gyümölcsök

A hibátlan almát, körtét szárral fölfelé, egymástól ujjnyi távolságban helyezze polcra, rácsos állványra, vagy rakosgassa műanyag, illetve lécrekeszbe. Ne bélelje ki, mert a nedves papír a legjobb táptalaj a penészgombák számára!

Rendezett kamrapolcok

Mandulát, diót, mogyorót és mákot ritka szövésű zacskóban tároljon. A felcímkézett befőtteket állítsa glédába. A szellős alsó polcokra sütőtököt, káposztát tehet. Nyirkos homokkal töltött ládákban tavaszig eláll a rétegezve lerakott sárgarépa, petrezselyem, cékla, fekete retek vagy pasztinák.

Ha mindent megfelelő módon tud tárolni és tele a kamra, nem kell majd aggódnia akkor sem, ha a zimankós idő miatt nem jut ki a lakásból!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!