cserepes csodaszer

2017.12.01. 16:20

Belülről is regenerál az aloe vera

Ez a növény minden háztartásban jól jön: egyszerűen gondozható és ezer problémára gyógyír.

Az aloe vera látványos dísze a lakásnak, így mindig érdemes tartani belőle néhány példányt, mely a házipatikánk nélkülözhetetlen alapja lesz. Ránézésre egy egyszerű kaktuszra emlékeztet, pedig sokkal több annál!

Nem mind gyógyít

Az aloe verának több száz fajtája létezik, ám ebből csak néhány használható gyógyításra, a legismertebb az Aloe Barbadensis Miller. Ne feledje, hogy csak a 4-5 éves, kifejlett növény levelei tartalmazzák a megfelelő összetételű hatóanyagokat.

Az évelő, örökzöld Aloe vera leve 95%-ban vízből áll, a fennmaradó 5% pedig valóságos tárháza a szervezet számára hasznos anyagoknak: többek között vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és poliszacharidok alkotják.

A bőr barátja

A növény hatóanyaga a repkedő mínuszok idején is jól jön: a hideg okozta kipirosodást, húzódó érzést megelőzheti a használatával. Kenje bátran magára az Aloe vera levelének belsejében található áttetsző, kocsonyás nedvet, vagy keverje egy kevés gyógyszertári alapkrémhez, és rövid időn belül érezni fogja jótékony hatását: a kezelt felület újra hidratált, bársonyos tapintású lesz.

Esetleg főzés közben szerzett egy apró égési sérülést? Az Aloe vera gél a bőrön bevonatot képezve képes felgyorsítani a sebgyógyulást. Az ekcémás, valamint az aknés, pattanásos bőr is hatékonyan kezelhető vele.

A testen belül is csodát tesz

a csodálatos növény gyógyhatásai igen sokrétűek: helyreállítja az emésztést, segít a gyomorbél rendszeri panaszok enyhítésében, méregtelenít, erősíti az immunrendszert. Aloe-italt házilag is készíthet! Ehhez vágjon le egy darabot a húsos levélből és gondosan hántsa le a levelek külső héját, mert a külső zöld bőrszövet és a belső víztiszta zselé közti nyálkás sárga anyag hashajtó hatású. Az áttetsző zselédarabokat mossa meg, majd turmixolja le kevés ásványvízzel vagy gyümölcslével. Érdemes kúraszerűen fogyasztani, néhány héten keresztül naponta egy evőkanányit.

Jó tudni

Mindig frissen használja a növényt, mert az oxidációs folyamatok csökkentik gyógyító tulajdonságait. Az Aloe vera csak ritkán vált ki allergiás reakciót, de amennyiben ilyesmit észlel, ne használja tovább. Terhes vagy szoptató nőknek nem javasolt a növény alkalmazása. Kúraszerűen alkalmazva fejti ki igazán jótékony hatását.

 Borítókép: PhotoMediaGroup/Shutterstock

Címkék#aloé vera

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!