Sok vígjátékban szerepelt

2021.06.19. 13:00

1925-ben megszületett Tony Curtis, a magyar származású amerikai színész

„Már korán eldöntöttem, hogy nem akarok egyszerű színész lenni. Sztárnak akarom érezni magam. Ott akartam hagyni a lábnyomomat a hollywoodi járdán, amelyre végül lehetőségem is nyílt. A magazinok címlapján akartam szerepelni, gyönyörű lányokkal kiszállni a limuzinomból az elegáns partikon. Mindezt megkaptam és még ennél is többet.” Tony Curtis

Farkas Lajos

Történelem – Már többször leírtam, hogy a világ nagy eseményei és egyéniségei körül keresni kell a magyar szálat, mert létezik, ez alól a magyar–zsidó származású hollywoodi színészlegenda, Tony Curtis sem kivétel. A zsidó és magyar gyökereire élete végéig büszke Tony Curtis többször is járt Magyarországon. Ellátogatott szülei egykori otthonába, Mátészalkára is, ahol kiállítás nyílt személyes tárgyaiból, de ezeket már özvegye adományozta az alföldi városnak.

Tony Curtis 1987-ben megalapította az apjáról elnevezett Emanuel Alapítványt, amely később például komoly összeggel támogatta a fővárosi Dohány utcai zsinagóga felújítását is. Imádta a nőket, és azok is őt, szerte a világon hölgyek tízmilliói voltak szerelmesek a jóképű film­sztárba, hatszor nősült, utolsó felesége egy nála 46 évvel fiatalabb női zsoké volt, hat gyermeke közül Jamie Lee Curtis szintén nagyon híres színésznő lett. Tony Curtis egyszer azt mondta, élete legjobb pillanatai a nők társaságában teltek, de a legrosszabbak is. A XX. század második felének egyik legnagyobb hollywoodi nőcsábásza volt. A nagy szex-szimbólummal, Marilyn Monroe-val nemcsak a filmvásznon, hanem a hétköznapi életben is összemelegedtek. Monroe állítólag gyermeket várt a házas Curtistől, de terhessége végül 1958 decemberében vetéléssel végződött. Kapcsolatukról Curtis később így nyilatkozott: „Még ma is szerelmes vagyok Marilyn Monroe-ba, egész életemben így éreztem.”

Bernard Schwarz néven látta meg a napvilágot

New Yorkban született 1925. június 3-án. Édesapja, Schwartz Manó Mátészalkáról, édesanyja, Klein Ilona a ma már Szlovákiához tartozó Nagymihályról származott. A család Mátészalkáról emig­rált New Yorkba. A kis Bernard Bronxban cseperedett fel, ahol a skizofréniával küzdő édesanyja gyakorta verte. Curtis öccsével egyidőben még az árvaházat is megjárta, mert édesapja szabóboltját a gazdasági világválság idején átmenetileg be kellett zárni. A későbbi hollywoodi film­sztárnak nehéz gyermekkora volt, majd 18 évesen az amerikai haditengerészethez került, és a második világháborúban egy tenger­alattjárón szolgált. A második világháború után Kaliforniába ment, ahol színészként folytatta pályafutását, az Universal Stúdióban felfigyeltek tehetségére, és mivel komoly fantáziát láttak a jóképű fiatalemberben, leszerződtették. Karrierje kezdetén vette fel a Tony Curtis nevet, amivel meghódította a világot és bevonult a filmtörténelembe. A színészkedésen kívül a lovaglás és a vívás foglalkoztatta, több olyan filmben is szerepelt, ahol megcsillogtathatta ezeket a képességeket.

Kitárult Hollywood kapuja

Az ötvenes években már sorra kapta a filmszerepeket, az Ali Baba fia, majd A tolvaj hercege alapozta meg hírnevét, később a kosztümös filmekben való szereplését lecserélte a romantikus filmekre. 1956-ban, a Trapéz című szerelmi történetben fiatal artistát alakított Gina Lollobrigida és Burt Lancaster oldalán. Ebben felhívta a kritikusok figyelmét remek színészi alakítására, hiszen mindaddig csak külsejét dicsérték. Curtis sikermenetelése tovább folytatódott az 1958-ban készült A megbilincseltek című filmmel, amelyben színésztársával, Sydney Poitier-vel együtt egy szökésben lévő összeláncolt rabpárost alakítottak, ezért az alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

Tony Curtis 1955-ben Fotó: Getty Images

A legnagyobb sikert mindenesetre az 1959-ben forgatott Van aki forrón szereti című amerikai film volt Billy Wilder rendezésében, partnerei pedig a gyönyörű Marilyn Monroe és Jack Lemmon voltak. A filmvígjátékban Tony Curtis egy női ruhába öltözött szaxofonost játszott el olyan sikerrel, hogy a BBC által 2017-ben készített felmérése szerint, a világ ötven országának 250 kritikusa, az említett produkciót választotta a minden idők legjobb vígjátékának. Az 1960-as években több filmvígjátékban is, így a Verseny a javából, Leszállás Párizsban és a Goodbye Charlie címűekben bűvölte el a nézőket. Curtis 1968-ban eljátszotta Albert De Salvo sorozatgyilkos szerepét A bostoni fojtogatóban. A színész meg volt győződve, hogy ez a film meghozza számára a hőn áhított Oscart, de még csak nem is jelölték a díjra. Ha Oscart nem is, de két Golden Globe-díjat viszont kapott hosszú és sikeres pályafutása során.

Minden lében két kanál

Az angol krimi-vígjátékot 1971-ben kezdték el forgatni és 24 részes sorozat volt, amelynek a bemutatójára már 1971. szeptember 7-én sor került Nagy-Britanniában. A főszereplő Roger Moor és Tony Curtis volt. A sorozat könnyű műfaja és szerethető karakterei végett gyorsan népszerű lett mindenütt, ahol látható volt. Magyarországon először a Magyar Televízió mutatta be már 1972 elején, emlékszem, családom kedvenc sorozata volt, már percekkel az adás kezdete előtt ott szorongtunk a képernyő előtt. Roger Moor magyar hangja Láng József, még Tony Curtisé Sztankay István volt. A film humorának egyik fő forrása az ellentét Brett (Roger Moor) angol főúri kiejtése, illetve kimért és szertartásos viselkedése, valamint Daniel (Tony Curtis) laza amerikai stílusa és akcentusa között volt. Ez utóbbit a magyar szinkron sajnos nem tudta kellőképpen visszaadni, de mivel minden egyéb szempontból kiválóan sikerült, hozzájárult a sorozat itthoni hatalmas sikeréhez. A sorozat két gazdag playboy tevékenységét mutatja be, akik luxuskörülmények között élnek, majd szembesülnek bizonyos problémákkal, sőt bűncselekményekkel, de talpraesettségüknek köszönhetően mindig győztesként kerülnek ki a bonyodalmakból. Az egyikük, Lord Brett Sinclair egy angol arisztokrata család sarja, aki a nagy vagyon mellé jó neveltetést és előkelő iskolákat is kapott, a másik viszont Danny Wilde, az amerikai, New Yorkból, Bronxból származik, ahol egyszerű utcagyerek volt, majd hosszú és fáradságos munkával tört fel a csúcsra és szerezte meg a vagyonát.

Egy világ hevert Tony Curtis lábai előtt

Remek humora volt, ezért elsősorban különböző vígjátékokban szerepelt, de helyt- állt olyan történelmi témájú filmekben is, mint például a Spartacus. A film Spartacus életét és a harmadik rabszolgalázadás történetét dolgozta fel, a címszerepet pedig Kirk Douglas kapta, de nagyot alakított benne Tony Curtis is. Rengeteget forgatott, több nagy sikerű film is kötődött a nevéhez, mint például a Monte Cristo grófja, Nem lehetsz mindig győztes, Az utolsó filmcézár, A kristálytükör meghasadt, Gyilkosság három felvonásban, Azok a csodálatos férfiak, Elsőrendű célpont, Ilyen a bokszban, illetve a Vérdíj. A Fehér hadművelet című filmben – amely a második világháború ideje alatt játszódik –egy amerikai tengeralattjáró kalandját mutatta be a Csendes-óceánon, Cary Grant és Tony Curtis főszereplésével. Curtis alakítása nagyszerű volt, mint később elmondta, a forgatás alatt ismét megélte azt, amit régen a háború alatt, talán ennek is volt köszönhető a siker.

A legnagyobb sikert a „Van aki forrón szereti” című amerikai film aratott

Kevésbé ismert, hogy vérmes dohányzásellenes volt, Roger Moore-nak és Michael Caine-nek is ő segített leszokni a dohányzásról.

Büszke volt magyar származására, többször is járt Magyarországon. Először 1985-ben jött hazánkba, ellátogatott Mátészalkára is, ahová 1988-ban ismét visszatért. A magyar kormány meghívására pedig 1996-ban ismét Magyarországra érkezett, és részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján.

Tony Curtist 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntettek ki, 83 évesen elvállalta a Magyar Turizmus Zrt. Magyarországot népszerűsítő reklámfilmjeinek főszerepét, a kampány főleg az idősebb amerikaiakat célozta meg. Utoljára 2009 áprilisában járt Magyarországon, amikor a könyvfesztiválon bemutatta önéletrajzi könyvét, valamint festményeit. 2010. szeptember 29-én, 85 éves korában halt meg nevadai otthonában, szívroham következtében. Kedvenc Armani sáljában, fehér pulóverben és autóskesztyűben temették el. Koporsójába egy utazó­táskát is elhelyeztek, amelybe belerakták édesapja szabószerszámait, egy emléktárgyat a Dohány utcai zsinagógából és a magyar kormánytól kapott kitüntetését is. Sírja a Memorial Park temetőjében található, Las Vegasban. Mi, magyarok a hollywoodi szívtiprót egy kicsit a magunkénak érezzük, és valahol büszkék is vagyunk rá!

Felhasznált irodalom

Önéletrajz; ford. Révbíró Tamás; Delej, Bp., 1994.

Tony Curtis – Peter Golenbock: Hollywood hercege. Életrajz; ford. Getto Katalin.

https://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/tony curtis magyarorszagon.

Csiffáry Gabriella: Szét­raj­zás. Híres magyar emigránsok kézikönyve. Corvina, Budapest, 2015.

https://mult-kor.hu/buszke volt magyar szarmazasara hollywood ugyeletes nocsabasza tony curtis 20200603.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!