hagyományőrzés

2020.01.20. 10:37

Hódítanak a kalocsai hímzéssel készült ruhák

A sepsiszentgyörgyi Sántha család életében a hímzés közel egy évtizede olyan változást hozott, ami igazolja: a népi iparművészet és annak művelése csodákra képes. 

Forrás: Kárpát Expressz

Sokan úgy tartják, hogy a hímzésnek varázsereje van, a máig fennmaradt népi motívumok pedig olyan tudást örökítenek ránk, amivel közelebb kerülünk a világegyetem titkainak megismeréséhez.

„Mind a ketten munkahely nélkül maradtunk, és két kicsi gyerekünk volt. Nekünk tulajdonképpen az volt a lényeg, hogy olyan elfoglaltságot, munkahelyet keressünk, amivel kiküszöböljük azt, hogy ne kelljen külföldre menni” – mesélte az M1 aktuális csatorna Kárpát Expressz című műsorának a sepsziszentgyörgyi Sántha Éva.

Sántháék úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a sorsukat. A szó szoros értelmében, hiszen a fa dísztárgyakat faragó férj mellett hobbiból hímezni tanuló Évi különböző ruhadarabokra kezdett színes kalocsai mintákat varrni.

„Amikor elkezdtem az internetre feltöltögetni a képeket a hímzéseimmel, nagyon sokan mellénk álltak, ismeretlenül is, akik osztották a képeinket, akik próbáltak segíteni. Tényleg, annyira jó emberek vettek minket körül. Úgy éreztem, hogy mindez a jó Istennek a keze, aki fog minket, vezet minket” – mondja Sántha Éva.

Az isteni gondviselés átlendítette a házaspárt a kezdeti nehézségeken, és ebben nem csupán hitük, ügyességük, szorgalmuk volt a döntő, hanem az a segítség is, amit egymásnak nyújtottak, és amit gyermekeiktől, barátaiktól, támogatóiktól kaptak.

„Meg szoktam kérdezni a feleségemet is, hogy mi a véleménye a lerajzolt darabról, ugyanígy ő is megkérdez engem, ebből a szempontból nagyon kiegészítjük egymást. Figyelünk arra, hogy megmaradjunk a tiszta vonal mellett, ami a magyar népművészetet szolgálja” – veszi át a szót Sántha Barna.

Az Évi szívéhez legközelebb álló kalocsai hímzés, a vidám színek és formák a világhálón kezdték meg hódításukat.

Első megrendelője Kuvaitból jelentkezett, az ott szolgáló magyar hölgy egyedi készítésű ingre vágyott.

„Nincs két egyforma munka, én magam sem vagyok képes ugyanazt a mintát kétszer ugyanúgy megcsinálni. Pont ez a lényege a kézi hímzésnek, hogy nagyon-nagyon sokban függ készítőjének a lelki világától” – fogalmaz Sántha Éva.

Évi a kalocsai minták sokszínűségéhez hasonlóan a vidám, színes világban érzi otthon magát, és vidámsága a ruhák viselőire is átragad.

Talán ez a titka annak, hogy egyre többen fedezték fel az egyedi darabok szépségét, különlegességét.

Mindehhez szükség volt arra is, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg a modern ruhadarabokra is alkalmazható mintavilágot. A világhálóra feltöltött fotók legtöbbször saját lakásukban készülnek, Évi férje segít abban, hogy az ingek, pólók életre keljenek.

Az amatőr modellek szívesen kapcsolódnak be a fotózásba, legyen szó családtagról, vagy régi barátról. A hímzett pólókat gyakran az ismeretségi körből verbuválódott hölgyek mutatják be. A hangulat családias, a résztvevők nem titkolják, hogy nagyra értékelik Évi munkásságát.

„Évit nagyon régóta ismerem, szeretem, mint embert, büszkén viselem a blúzait, minden öltésben benne érzem a szívét és a lelkét” – mesélte Dálnoki Gerlinde Barbara.

„Próbáljuk mindenkinek átadni a munkásságát, amit nagy odaadással, minden egyes öltést nagy hiteleséggel, jó kedvvel, kitartással készít” – tette hozzá Rápolti Piroska.

A kitartó munka nem várt elismerést is hozott az öltések szerelmesének. A Hímezz magyarra pályázaton Sántha Évi vehette át Debrecenben a Magyar Hímzés Nagykövete címet. Nagy megtiszteltetésnek érzi a díjat, ami megerősíti őt abban, hogy a népi kultúra éltetése további munkásságának is meghatározója legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!