Életmód

2017.03.29. 14:39

Új jelenség a világon: a pelusprobléma

Dunaújváros - Nagymamaként szembesültem a pelenkaáradattal, amit iker unokáim fogyasztanak el nap, mint nap. A használt pelenka veszélyes hulladék, és igen nagy mennyiség képződik belőle.

Horváth Dominik

A '80-as években nem ismertük még az eldobható „csodapelenkákat". Öblítés, áztatás, nagyhőmérsékleten történő mosás, szárítás, vasalás - ez volt a textilpelenkás időszak napi rutinja. Egy biztos: háztartásonként nem kellett plusz kukát beiktatni egy gyermek születésekor, bár valamivel magasabb lett a víz- és a villanyszámlánk.

Ma már sokan választják a mosható textilpelenkát, nem csupán környezetvédelmi megfontolásból FOTÓ: eletmodszer.com

Ma gyerekenként napi 5-8 eldobható pelenkával számolva, kb. 2 éves hordási periódust feltételezve körülbelül 1 tonna szennyes pelenka képződhet! A használt pelusokat jelenleg nem hasznosítják, azok főként hulladéklerakóba kerülnek, Magyarországon ez akár 100 000 tonna is lehet évente. A pelenka sok polietilént, polipropilént, poliakrilátot tartalmaz - ezek pedig nem lebomló anyagok...

A világ érzékeli a pelusproblémát, Angliában megépült az első pelenka-újrahasznosító létesítmény 36 000 tonna éves feldolgozó kapacitással. Nő a környezettudatos kismamák száma is, akik újramosható, új típusú textilpelenkát használnak, és állításuk szerint a babák ezt használva könnyebben lesznek szobatiszták. Elgondolkodtató - pláne ha tudjuk, hogy ezeknek a textilpelenkáknak a használata összességében olcsóbb, mint eldobható társaiké...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!