Életmód

2015.12.21. 15:14

Zsuzsi mesélt egy rossz élményéről

Kulcs - A Nap Házában, egy baráti beszélgetésünk során Zsuzsi mesélt nekem egy rossz élményéről.

Zsuzsi fürdőszobában elesett, mert betegsége következtében nem tudta megtartani magát (sclerosis multiplex-ben, a központi idegrendszer autoimmun, gyulladásos megbetegedésében szenved). Megijedt, hiszen egyedül neveli kislányát, aki nem mindegy, hogy hogyan tapasztalja meg az édesanyja állapotának romlását.

Ezt a baráti beszélgetést aztán egy közös baráti társaságban újra szóba hoztam, de már tudtam és megfogalmazódott, hogy a Carpe diem Alapítvány szeretne segíteni Zsuzsinak. Azonban az alapítvány ehhez kevés. Kellettek a barátok és a család fizikai és mentális segítsége, és kellett olyan vállalkozó, aki az akadálymentesítést elvégzi. A munkálatok több mint három hónapon keresztül tartottak.

A barátok - Fekete Kata, Molnár Andrea és Csavajda Annamária - szorgalmasan dobozoltak. A kőműves munkát Mészáros Róbert egyéni vállalkozó és csapata végezte, a fürdőszoba akadálymentesítését és a víz és gáz szerelést, az új tér kialakítása a kulcsi Thermo-Ép Kft. keze nyomát dicséri, teljes egészében felajánlásból, tehát ingyen. A konyhát érintő átalakításokat a keresztapa, Halász Borsos Béla végezte el. Külön öröm, hogy az átalakítás során a még jó állapotú fürdőkád Zsuzsinál már feleslegessé vált, és kikerült a fürdőből, azonban egy adonyi mozgássérült fiatalembernél jó szolgálatot fog tenni, így újból segítettünk.

Az alapítvány közhasznúként működik, és mint ilyen támogatható az adó egy százalékával. Ebben az évben ez 382 ezer forint volt, ami önmagában közel kétszázezer forinttal kevesebb, mint a szükséges anyagok ára, de egy névtelenséget kérő vállalkozó a hiányzó részt hozzátette a jótékony beruházáshoz. Ezzel megoldottunk egy komplex problémát, nem csupán részmegoldásokat, hanem igazi segítséget nyújtot a Carpe diem Alapítvány.

- Sokszor szóba került baráti beszélgetések során, kinek mi a terve. Tőlem mindig ezt hallotta a társaság, hogy fürdőszobára gyúrok. De mindig olyan összegű ajánlatot kaptam, ami a szüleim nagy-nagy segítségével is messze meghaladta a lehetőségeim. Aztán jött az elcsúszás a fürdőszobában, és be kellett látnom, van ami nem megy egyedül. Mikor Kata és Mariann megjelent és megkérdeztek, hogy mi lenne ha megpróbálnánk, megdöbbentem, de nem volt sok időm gondolkodni, hiszen már jött is a vállalkozó és dobozolni kellett - mesélte Csikai Zsuzsi.

- Mit jelent neked az új fürdő?

- Hatalmas a tér és kapaszkodó van mindenhol, ezért biztonságot. Nem kell lábat emelnem és küszöböt átlépnem, nincs felesleges mozdulat, így kevesebb a fájdalom, ezért szabadságot. Hálás vagyok minden szögért, a vállalkozóknak és minden munkatársuknak, az összes barátomnak és családtagomnak.

- Milyen változást hozott az új fürdőszobád az életedbe?

- A fürdőszoba átalakításához kapcsolódott a konyha is, így gyakorlatilag az egész ház megújult és nagyon jó hazamenni. Mikor nálam dolgoztak a szakemberek, sokszor megköszöntem nekik a munkájukat, ami nekik egy munka nekem egy hatalmas változás az életemben. A kislányom ma már nem sír minden egyes kudarcnál, nagyon korán kell felnőnie a betegségem miatt, de most boldognak látom.

- Magadtól kértél volna segítséget?

- Nem, inkább a hitel. Fontos, hogy ami az egyik embernek lom, az másnak értékes lehet és azt is megtapasztaltam, hogy milyen jó kapni is. Összefogással csodákra vagyunk képesek.

- Most mi a teved?

- Életmódot változtatok, hiszen ha kívülről ennyi segítséget kapok, akkor nekem is kötelességem még többet tenni magamért. Elkötelezett vagyok, szeretnék én is segíteni bárhol...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!