Életmód

2017.04.01. 10:40

Forradalom a minőségi gyorsételért

Rohanó világunkban gasztroforradalom zajlik. Ennek részeként egyre több fesztivál és vendéglátóhely nyit a street food felé: újraértelmezik a gyorséttermi fogásokat, az utcai evést próbálják minőségi, éttermi szintre felhozni.

Káposztás Vivien

A street food klasszikus értelemben az utcai büfékből megvásárolt ételt jelenti, amit a szabad ég alatt, kézből, akár menet közben is fogyaszthatunk. Olyan ételeket készítenek, amit "csak megfogsz és viszel", könnyen elfogyasztható egy padon, egy parkban, vagy egy jó könyv mellett is, ha mégsem rohanunk. Nem igényel "kétkezes evést", főleg nem evőeszközt.

Ásatások bizonyítják, hogy már az ókorban is fogyasztottak sült halat az utcán, de napjaink legnépszerűbb street foodjai a hamburger, a hot dog, a grillezett szendvicsek, a sült krumpli számtalan variációja, a gyros, a kebab, a falafel, a fánkok és még sok egyéb. Mi, magyarok is találtunk magunknak utcai ételt, mint például a főtt kukorica, a perec, a kürtőskalács, a gofri, de még a strandi menü elmaradhatatlan kelléke, a lángos is annak számít. Ha jobban belegondolunk, a karácsonyi vásárok nagy kedvence, a sült gesztenye és a pirított, fahéjas mogyoró is street food.

Fotó: shutterstock.com

Szerencsére napjainkban az utcai árusítás nem jelent minőségi romlást. Sőt! A hamburgerek új "arculata" után a klasszikus büféételeket is újratervezték, illetve új ételek is születtek, mint például a kolbice, ami tölcsér alakú kenyértésztába töltött kolbászfalatokból áll, különböző szószokkal meglocsolva.

A street food-forradalom hatására napjainkban a gyorsbüfék is megpróbálnak tápláló, ugyanakkor egészséges, gyorsan elvihető és fogyasztható ételeket készíteni. Kijelenthetjük, hogy a street food divattá vált, és hamarosan külön kategória lesz a vendéglátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!