Életmód

2017.03.12. 17:05

Gyereknevelés: egyszerre kell barátnak és vezérnek lenni

A szigorúsággal nincs semmi probléma, amíg normális keretek között tartjuk - hangsúlyozta Nagy Erika oktatási szakértő.

A szakember úgy gondolja, hogy a gyereket nem lehet csak úgy szabadjára engedni, és hagyni, hadd nőjön fel magától, aztán majd lesz valami.

- Megfelelő, normális és észszerű keretek, vagyis szabályok között kell felnevelni a gyerekeket. Itt az észszerűn van a hangsúly, hiszen az, ha parancsolgatunk a gyereknek, csak azért, mert mi vagyunk a szülei, annak semmi értelme, és csak eltávolítjuk magunktól a gyereket - mondta Nagy Erika. Hozzátette: ha túl sok szigort alkalmazunk, vagyis mindenben korlátozzuk, és nem engedjük a szabad döntésben, akkor könnyen előfordulhat, hogy engedelmes és bólogató gyerekké válik, viszont szörnyű gyermekkora lesz: rettegni fog, és egyáltalán nem érez boldogságot.

Az oktatási szakértő a gyermeknevelésről azt gondolja, hogy meg kell hagyni a gyermeknek a döntési szabadságát, viszont meg kell tanítani azokra a dolgokra, hogy mit lehet és mit nem.

Ha együttműködést érünk el a gyermekünknél, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz, és a gyermek is boldog és kiegyensúlyozott életet élhet. A képen Pánovics Rita és Nagy Benedek
Fotó: Pesthy Márton

- Vagyis fektessünk le együtt szabályokat, amiket be tud tartani, és azt követeljük meg, de semmi többet. Ha együttműködést érünk el a gyermekünknél, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz, és még a gyermek is boldog és kiegyensúlyozott életet élhet - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Nagy Erika elmondta, hogy ha valaki túl engedékeny a gyermekéhez, vagyis a gyerek azt csinál, amit akar, az sem jó, hiszen akkor nem fogja megtanulni az élet nagy szabályait, és ha kikerül a nagybetűs életbe, akkor aztán nagyon nehéz dolga lesz. Ezért meg kell találni az arany középutat, ami nagyon nehéz dolog, mert egyszerre kell a gyermek barátjának és a vezérének lenni, aki kontrollálja őt az élet útjain.

- Ha jó kontrollt alkalmazunk a gyerekünknél, akkor valóban sikeres lesz az életben, viszont nem gondolom, hogy ehhez zsémbesnek kellene lennünk. Lehet ezt okosan és jól is csinálni, hiszen mi, szülők határozzuk meg, hogy mi legyen a gyermekünkből, ha felnő, akár tudatosan, akár tudat alatt. Ezért, ha lefektetjük a szabályokat, és következetesek maradunk, akkor a gyerek jól fogja érezni magát, és attól, hogy vannak szabályok, még lehetünk kedvesek és szerethetőek - mondta Nagy Erika. Szerinte ahhoz, hogy a gyermekünk sikeres legyen az életben, szüksége van a kiegyensúlyozott és boldog gyermekkorra, a sikerélményre, és arra, hogy megtanulja, hogyan kell megtanulni új dolgokat, amikben aztán örömét leli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!