Életmód

2012.12.02. 18:43

Mióma kezelése gyógyszerrel

Igen gyakori betegség a nőknél a mióma, azaz a méhizom sejtjeinek megnagyobbodása. A jóindulatú, ám kellemetlen, gyakran fájdalmas panaszokkal járó daganat kezelésére eddig műtéti beavatkozást javasoltak az orvosok, ám nemrég új lehetőségként felcsillant a remény a gyógyszeres megoldásra.

Lovász Lilla

– A mióma bárkinél kialakulhat. Idősebb korban nagyobb az esély a méhizom-tumor megjelenésére, de akár a tizennyolc-húszéves korosztály is veszélyeztetett lehet. A női szervezet leggyakoribb daganatos megbetegedésének kialakulása fokozatos: a méhizomsejtek először apró göböket, gócokot hoznak létre, s ahogy ezek növekednek, eltorzítják a méh alakját – magyarázza Hagymásy László, a Fejér Megyei Szent György Kórház szülészetének főorvosa. Megtudjuk, bár a daganat jóindulatú, szinte végtelen növekedésre képes, s akár igen súlyos tüneteket is okozhat.

– A betegek egy része teljesen tünetmentes, de a görcsös fájdalommal kísért menstruáció, a vérzészavar, vizelési és székletürítési nehézségek bármikor jelentkezhetnek. Mindeddig műtéti beavatkozással távolították el a daganatot, ami sok veszéllyel járt. Nem ritkán a méh teljes eltávolítása lenne a megoldás, ami azonban nem csak komoly műtét, de a lelki megrázkódtatás miatt sem végzik szívesen az orvosok. Ugyanakkor a szervmegtartó beavatkozásoknak sem szívesen veti alá magát senki. Ezért régóta kísérleteznek olyan gyógyszer kifejlesztésével, ami megoldást jelentene a problémára. Európában idén vezették be azt a tablettát, amely hatékony segítséget nyújthat a mióma kezelésében. Csökkentheti a daganat méretét, a fájdalmas tüneteket és a vérzészavart.

 

 



Hagymásy László és csapata a kezdetektől részt vesz a mióma elleni gyógyszer kifejlesztésében (Fotó: a szerző)



– A közelmúltban hazánkban is kapható lett a tabletta a gyógyszertárakban – tudjuk meg Hagymásy főorvostól, aki hozzáteszi, a szükséges három hónapos kezelés igen drága, és sajnos egyelőre nem támogatott gyógyszerről van szó. A szülészeti-nőgyógyászati osztály vezető főorvosa azonban jó hírrel is szolgál a miómában szenvedőknek.

– A Szent György kórház a kezdetektől fogva részt vesz a gyógyszer kifejlesztésével kapcsolatos nemzetközi kutatásokban, így abban is, ami jelenleg zajlik: a tabletta hatásosságának kibővített vizsgálatát folytatjuk Fehérváron. Erre várjuk a miómás betegségtől szenvedők jelentkezését egészen december végéig. Akik megfelelnek a kutatáshoz szükséges bonyolult és szigorú feltételeknek, azok számára a kezelést ingyenesen biztosítjuk – mondja Hagymásy főorvos, s hozzáteszi, mivel az már bebizonyosodott a korábbi kutatási periódusban, hogy a gyógyszer mellékhatásoktól mentes, alkalmazása teljesen veszélytelen. Negatív nem, csakis pozitív hatása lehet az új gyógyszernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!