Életmód

2013.01.06. 15:39

Korán felismerve gyógyítható a daganat

A héten tartotta tudományos kongresszusát a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. A több napon át tartó továbbképzés keretében egy napra a daganatos betegeket is meghívták.

Varga Krisztina

A Daganatos Betegek Napját a MKOT-tal együttműködve a Gyógyulj Velünk Egyesület szervezte a daganatos betegek és hozzátartozóik számára. A civil szervezet az egész ország területéről tömöríti az emésztőszervi daganatos betegeket. Dr. Szegő László elnök, aki maga is érintett a betegségben, elmondta: az egyesület egyszerre küzd a betegekért és az egészségesekért. Hangsúlyozta: a magyar betegeknek is meg kell kapniuk azokat a daganatsejtekre hatni képes hatékony célzott kezeléseket, amelyek más országokban elérhetők. A betegszervezet nyomon követi a nemzetközi klinikai vizsgálatokat is, mert fontosnak tartja, hogy minél szélesebbé váljon a célzott terápiák köre, hogy az orvosok a betegség minden altípusában biztosíthassanak adekvát kezeléseket.

Az egyesületi elnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a ma rákbetegei tegnap még egészségesnek gondolták magukat. Fontos megérteni mindenkinek a megelőzés, illetve a betegség korai felismerésének fontosságát. A 21 ország vastagbélrákos és végbélrákos betegeit tömörítő EurópaColon szervezet adatai szerint a korai fázisban diagnosztizált betegek 93 százaléka a diagnózist követően öt évvel is él még, míg a késői stádiumban felismert betegeknél ez az arány mindössze hat százalék! Hazánkban is aggasztó a helyzet: minden évben csaknem húszezer honfitársunk szembesül rosszindulatú emésztőrendszeri daganattal.

Dr. Hollósy Antal, a Parlament Egészségügyi Bizottságának tagja kitért arra: az ötven év felettiek számára már a székletvér-vizsgálat általánossá tétele is nagy előrelépést jelentene a megelőzés terén, ám igazán megnyugtató diagnózist csak a béltükrözés adhat. Ennek kellemetlen élményét ma már enyhíteni tudják. A béltükrözés során áttekinthető a bélfal, s rögtön eltávolíthatók a rákmegelőző állapotként is értékelhető polipok.

Prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke is elégtelennek ítélte meg a szűrési aktivitást.

- Sokkal több rákbeteget meg tudnánk gyógyítani, ha idejében találkoznánk velük - hangsúlyozta. - A prevenciót ezért minden szakorvosnak folyamatosan napirenden kell tartania.

A betegek korszerű, célzott kezeléseiről szólva elmondta: bár drágák, ám általuk jobban behatárolhatók az egyes daganattípusok, s a személyreszabott terápia mind a költséghatékonyságot, mind a páciensek életminőségét javítaná.

A kongresszusra eljött az OEP menedzsmentje is, melynek tagjai vállalták, hogy kerekasztal-megbeszélésen válaszolnak az orvosoknak az új gyógyszerek hozzáférhetőségével kapcsolatos kérdéseikre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!