Életmód

2015.05.22. 12:27

Hivatalos irat átvétele

A struccpolitika nem segít!

Unger Zsolt

Vannak olyan esetek, amikor olyan ajánlott levelet kapunk ismeretlen feladótól. Előfordul, hogy úgy gondoljuk, nem vesszük át, mivel nem ismerjük a címzettet, így nem is lehet fontos. A későbbiek során viszont kiderült, hogy abban a levélben esetleg egy fizetési felszólítás volt.

Egy törvényi szabályozás folytán hiába nem lett átvéve a hivatalosan bejelentett címre érkezett küldemény átvettnek minősül. Ilyenkor áll be a kézbesítési vélelem, ami azt jelenti, ha a címzett az átvételt megtagadja, úgy a postai úton megküldött iratokat a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek tekinteni. Amennyiben irat nem kereste jelzéssel érkezik vissza, akkor azt a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kell kézbesítettnek tekinteni.A fent említett időponttól anélkül, hogy tudnánk róla elkezdett kattogni a határidő.

Előfordulhat az is, hogy a kézbesítés szabálytalan volt, vagy esetleg önhibánkon kívül nem szereztünk tudomást a küldeményről. Ebben az esetben kérelmet lehet előterjeszteni a vélelem megdöntése iránt a tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, de legkésőbb a vélelem beálltát követő hat hónapon belül. A kérelemben bizonyítani kell azokat a körülményeket t vagy tényeket, amik igazolják a kézbesítés szabálytalanságát vagy mi volt az oka amiért nem tudtuk átvenni.

Az ajánlott levelekben foglaltakat minden esetben lehet vitatni, élhetünk a fellebbezés jogával vagy akár panasszal is lehet élni. Amennyiben nem kerülnek átvételre, akkor még azt sem lehet tudni, hogy mi volt benne. Ezzel esetleg már az elején elveszítjük azt az esélyt, hogy valamilyen kedvezőbb egyezségre, részletfizetésre vagy akár késedelmi díjak elengedésére lehetőségünk legyen.

Fontos, hogy a közigazgatás és igazságszolgáltatás szerveitől érkező levelek hivatalos iratnak minősülnek. Ezáltal jogkövetkezmények fűződnek hozzá, határidők számításául szolgálnak.

Legyünk akármekkora bajban. Hatalmas hullámok csapjanak össze a fejünk felett. Egyetlen dologban biztos lehetünk, hogy a problémák figyelmen kívül hagyásával nem fog javulni a helyzetünk. Sőt nagyobb bajt okozunk magunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!