Életmód

2017.08.06. 16:00

Tippek a jó grillezéshez - A vörös húsok helyett a fehér húsokat részesítsük előnyben!

A jóízűen falatozó vendégek látványa a legjobb dolog, ami történhet velünk egy szép, nyári, kerti sütögetés során. Összeszedtünk öt aranyszabályt, amelyek betartásával garantált a tökéletes grillélmény. Már csak egy jó társaság kell.

DH-információ

A helyszín dilemmája

Egyértelműnek hangzik, mégsem fordítunk elég figyelmet arra, hogy a kerti grillező ideális helyre kerüljön. Ügyeljünk arra, hogy mindenki hozzáférhessen, körbe lehessen ülni, megalapozva az igazán derűs hangulatot. Praktikusság szempontjából pedig érdemes minél közelebb elhelyezni a konyhához, hogy az alapanyagok szállítása se okozzon túl nagy fennakadást.

Első az egészség

Sokat tehetünk az egészségünkért, ha a vörös húsok helyett a fehér húsokat (szárnyasokat, halakat) részesítjük előnyben.

A húsok előkészítésekor a zsírdarabok eltávolítása nemcsak a diétának kedvez, de elkerülhetjük azt is, hogy a tűzbe csöppenve lángra kapjon az ételünk. Fontos, hogy a húsokat kellőképpen süssük át, így nemcsak finomabbak lesznek, de a baktériumokat is elpusztítjuk. Emellett érdemes minél több zöldséget is helyezni a rácsra: a cukkini, a kukorica vagy akár a spárga is remek választás e célra.

Sokat tehetünk az egészségünkért, ha a vörös húsok helyett a fehér húsokat (szárnyasokat, halakat) részesítjük előnyben, emellett érdemes minél több zöldséget is a rácsra helyezni Fotó: pixabay.com

Foodie-tippek

Az üzletek polcai roskadoznak a grillfűszerektől, de ezek többnyire tele vannak ízfokozókkal és aromákkal. Ha tudunk, használjunk friss fűszernövényeket, de érdemes elkészíteni saját fűszerkeverékünket, grillpácunkat is: ehhez feketeborsot, fokhagyma-granulátumot, édes és csípős pirospaprikát, chilit és szerecsendiót javaslunk, valamilyen karakteres fűszerrel (például rozmaring) kiegészítve. A pácba soha ne tegyünk sót, mert elszívják a húsból a nedvességet.

Jó szolgálatot tehetnek továbbá a marinádokhoz a különböző ecetek (például balzsamecet, vörösborecet), és elengedhetetlen a jó minőségű olívaolaj.

Csak biztonságosan

A grillezés nem veszélytelen, ezért körültekintőnek kell lennünk, akkor is, ha épp elragad a hangulat és lankad a figyelmünk. A grillezőt mindig tartsuk távol az éghető dolgoktól, legyen a közelben egy vödör víz, homok, amelyek segíthetnek eloltani egy esetleges tüzet. Ha gázgrillünk van, gyakrabban ellenőrizzük, hogy minden megfelelően működik-e rajta, elkerülve a szivárgást.

Amikor végeztünk a sütögetéssel, győződjünk meg róla, hogy teljesen eloltottuk a tüzet, és még véletlenül sem kaphat lángra.

A végére marad a piszkos munka

A kerti sütögetés utolsó és egyben legkellemetlenebb fázisa egyértelműen akkor veszi kezdetét, amikor a vendégseregtől már könnyes búcsút vettünk. Egy grillezés ugyanis rengeteg szennyeződéssel és mosatlan edénnyel jár, elég csak magára a grillsütőre és a tányérok makacs zsírfoltjaira gondolnunk.

Ha egyszerűen el akarjuk tüntetni a piszkos edényeket, hogy minden makulátlanul tiszta legyen, a legkényelmesebb, ha bevetjük a mosogatógépünket. A megfelelő tabletta használatával az edényeink megszabadulnak a makacs foltoktól és újra kristálytisztán ragyognak. A grillezés kétségkívül a nyár csúcspontja, ahol a szuper hangulat, felejthetetlen sztorik és ínycsiklandozó ízek találkoznak - a tippeket betartva biztosak lehetünk, mindenkinek maradandó élményt nyújtottunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!