Életmód

2017.04.02. 14:55

Eszterlánc - Megélni kell az életet, nem csak élvezni!

Egy, a börtönbüntetést elkerülni akaró fiatalember tette fel a következő kérdést: „Én otthon időnként füvezek, senkit nem zavarva, s legfeljebb vigyorgok kifelé magamból. Ezt büntetik. Apám pedig majd’ minden nap részegen fetreng, ez pedig rendjén van. Elfogadott. Hogy is van ez?”

Szente Tünde

Mesélte el az esetet József, és magyarázta Eszternek, hogy a problémás szerhasználat közül a dohány és az alkohol okozza a legtöbb gondot idehaza. Összehasonlították a nikotin, a heroin, a kokain, az alkohol, a koffein és marihuána hatásait. Kiderült, hogy közülük a legerősebb függőségi potenciállal rendelkező anyag a nikotin. Nem véletlen, hogy annyira nehéz abbahagyni a dohányzást.

A minél többszöri használatra a heroin késztet, mert gyorsan tolerálja a szervezet. Ugyanazért az élményért egyidejűleg egyre nagyobb mennyiséget, egyre többször kell fogyasztani. A kokain a megerősítésben jár élen, a világ leghatékonyabb „antidepresszánsa”. Képes néhány perc alatt egy mély depresszióban lévő embert is felfokozott hangulatba emelni. A kokaintól a frissesség valóban megjön, ám kiürülése után depresszív állapot következik. A legjobb szorongásoldó az alkohol, ami viszont a szer iránti sóvárgásban viszi a prímet.

A kábítószer kifejezés amúgy félrevezető - folytatta a szolnoki mentálhigiénés szakember -, a szerek némelyike nem kábít, sokkal inkább pörget vagy éppen hallucinogén. Az alkoholfélék is képesek kábult állapotba juttatni, de hallucinációt is okozhatnak.

„Egyszer élünk, élvezni kell az életet!” - mondják a hedonisták. Tévednek. Megélni kell az életet! Aki csak élvezni akarja az életet, az „el fogja csapni a hasát”. Akik a problémás szerhasználók sorába kerülnek, hajlamosak önnön mindenhatóságuktól elvakulva azt hinni, hogy képesek irányítani a szer hatását és használatát. Hangoztatják, hogy urai a helyzetnek, akkor is, amikor már régen a szer irányítja mindennapjaikat.

„Királykodnak”, miként dr. Csernus fogalmaz. Van, akinek nem jön be. „Nemrég kipróbáltam a füvet, röhögtem, vigyorogtam, mint egy hülye, aztán elálmosodtam, majd később hánytam egy nagyot. Hát, nem vagyok normális, hogy ezért a cuccért adtam ezerhatszáz forintot. Kell a francnak!” Popper Péterre is hivatkozott József.

A gyerekek azért feszegetik a határokat, hogy végre valaki az asztalra csapjon, hogy eddig és ne tovább! A keretek, a korlátok ugyanis nem gátak vagy akadályok, hanem a biztonság jelzőkövei: irányt szabnak a szellemi, lelki, testi fejlődésnek.

Vekerdi Tamással is nagyon egyetért. A kontrollálatlan szerhasználat kialakulásához a genetikai és társadalmi tényezők mellett a család működésének zavarai is hozzájárulnak. A maximálisan szabályozott családból ugyanannyi deviáns, antiszociális, neurotikus gyerek kerül ki, mint a teljesen szabadon hagyó családból. A többé-kevésbé egészségesek középről jönnek - ez tetszett Eszternek.

A leállásnak szakaszai vannak, de könnyű megoldások nem léteznek. Nincs varázspirula, a változásoknak ugyanazon a szakaszain mennek végig az emberek, akár alkohol-, kábítószer-fogyasztásról, akár depresszióról vagy túlsúlyról legyen szó.

A hangulat oldására József elmesélt egy viccet. A gyerek az anyja előtt toporzékol, mire az rászól: „Ferike ne toporzékolj! Ideje lenne felnőttként viselkedned.” Visszakérdez a kisfiú: „Arra gondolsz anya, hogy akkor most be kellene vennem egy nyugtatót?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!